La Bacău, băncile din stațiile de autobuz au fost montate cu spatele spre stradă…

La Bacău, băncile din stațiile de autobuz au fost montate cu spatele spre stradă...
Neculai Gafiuc - Facebook

În urma derulării unui proiect de amenajare urbană derulat pe fonduri europene, locuitorii Bacăului au început să remarce că în jurul lor realitatea se transformă, devenind cel puțin ciudată și, în multe cazuri, chiar lipsită de logică.

De exemplu, în stațiile de autobuz, în loc să fie montate cu fața spre stradă, băncile au fost puse invers, iar acum băcăuanii care așteaptă autobuzul o fac cu spatele către strada pe care circulă mijloacele de transport, total nefiresc.

Sute de băcăuani au reacționat față de această situație. Oamenii sunt, pe bună dreptate, revoltați de aberațiile care se țin lanț la Bacău, unde recent au apărut stâlpi pe stradă sau pe mijlocul trotuarelor, care și așa s-au înjumătățit ca dimensiune, după ce au fost amenajate pistele de biciclete.

Dar, totul are o explicație…

Din cauza întârzierii, plățile din fonduri europene se mai pot face doar până la finalul anului

Proiectele pentru amenajarea pistelor de bicicletă, pentru crearea unui pasaj de traversare a străzii principale a Bacăului, de realizare a unui sistem de monitorizare a traficului, ș.a. au fost implementate tardiv de actuala administrație, condusă de Lucian Daniel Stanciu Viziteu, chiar dacă finanțările, de aproape 48 de milioane de euro, au fost obținute încă din 2019, când primar era Cosmin Necula.

Administrația instalată în 2020, o coaliție de partide, măcinată de lupte interne, a făcut cu întârziere procedurile de avizare și de lansare a licitațiilor, astfel încât s-au pierdut mai bine de doi ani până la începerea efectivă a lucrărilor.

Banii europeni au intrat pe exercițiul bugetar POR 2014-2020 și singurele plăți se mai pot face până la finalul anului 2023. Potrivit estimărilor, datorită inacțiunii edililor se vor pierde aproximativ 30 de milioane de euro, bani neatrași și nedecontați în proiecte.

Acesta este și motivul pentru care se lucrează haotic, indiferent de vremea de afară: se vopsește pe ploaie, s-au pus rulouri de gazon și flori, când temperaturile erau negative.

Lipsa de coordonare a șantierelor din partea Primăriei Bacău este evidentă. După ce trotuarele au fost micșorate, făcându-se loc pistelor de bicicletă, în multe locuri, în mijlocul acestora au apărut stâlpi și indicatoare.

Și pe strada din centrul Bacăului a apărut un stâlp, chiar pe trecerea de pietoni. Situația a fost semnalată chiar de prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel, care a remarcat ironic: „Minune de la Dumnezeu: a răsărit un stâlp în mijlocul drumului la trecerea de pietoni de la Luceafărul. Somn uşor, Primăria Bacău!”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`