Kovesi, despre legile justiției: 88 de procurori și judecători condamnați în 12 ani nu justifică înființarea unei direcții speciale pentru investigarea magistraților
Procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a participat marți la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social (GDS) în care a vorbit despre modificările dorite la legile justiției și despre asaltul pe care de un an PSD-ALDE îl manifestă asupra justiției.
Kovesi a precizat că nu se justifică înființarea unei direcții speciale care să se ocupe de investigarea magistraților prezentând date care arată că existența unei direcții care să se ocupe doar cu acest tip de infracțiuni nu este sustenabilă.
"88 de magistrați condamnati în 12 ani nu justifica înființarea unei direcții speciale", a susținut Kovesi, conform hotnews.ro.
Aceasta a precizat că nu DNA nu se poate opune prin nicio metodă asaltul asupra justiției prin modificări legislative și răspândirea de informații false.
"Instituțional, ce putem face? Legi nu putem face, dar putem să ne exprimăm puncte de vedere, putem să analizăm proiecte de legi, să identificăm vulnerabilități, să explicăm tehnic și mai puțin tehnic care sunt consecințele, putem să explicăm care sunt efectele dacă aceste legi vor fi adoptate în aceasta forma" a declarat Kovesi la dezbaterea GDS.
Când privește modificările la legile justiției, șefa DNA a susținut că importante sunt două chestiuni: modalitatea prin care se vrea adoptarea lor și ce motivează graba prin care se dorește să se schimbe legislația.
"Este adevărat că există o urgență, nu știm de ce este justificată. Nu neagă nimeni dreptul Parlamentului. Este categoric dreptul Parlamentului de a modifica legi și de a iniția proiecte legislative și este dreptul Parlamentului de a înființa comisii. Avem aici de-a face cu o comisie specială, ceea ce niciodată, din ce știm noi, pentru legile justiției nu a existat până acum. Legile organice s-au discutat în comisiile juridice, apoi în plenul celor două camere. Este o procedură deosebită. O procedură de urgență, de aceea și avizul CSM a fost unul în sistem de urgență", a susținut Kovesi.
Șefa DNA a precizat că nimeni nu neagă că ar exista probleme în justiție și chestiuni ce trebuie remediate, dar felul în care se fac modificările nu este cel în care să se ia în calcul probleme din sistem și nu se face un studiu exact înainte de a se lua decizii.
"S-a spus că există probleme în sistemul de justiție. (…) Ce probleme există? Există probleme cu resursele umane, cu aplicarea legilor, cu practica judiciară unitară sau neunitară. Nu cred că argumentele ce le-am auzit în spațiul public sunt suficiente. Lipsesc o notă de fundamentare și studii de impact din care să ne dăm seama de motivația care a stat la includerea acestor modificări", a afirmat Kovesi.
Toate aceste declarații făcute de Kovesi la dezbaterea GDS au avut loc exact în momentul în care Liviu Dragnea mergea la DNA, escortat de jandarmi, pentru a i se aduce la cunoștință impunerea sechestrului pe avere în dosarul Tel Drum. (Detalii AICI)