Kovesi, despre anchetarea parlamentarilor: Nu este dorința DNA, este o COMPETENȚĂ PREVAZUTĂ DE LEGE
Laura Codruța Kovsi i-a răspuns, marți, ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu pririvre la acuzațiile pe care le-a invocat la cererea de revocare a șefei DNA.
Printre acesta, ministrul Toader a acuzat-o pe șefa DNA că a alimentat “spectacolul cătușelor”.
“Investigarea unor persoane care detin functii inalte in stat nu este o dorinta a procurorilor DNA, este o competenta prevazuta de lege. Ia sa vedem cate condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sunt in dosare instrumentate de DNA: Niciuna, de cand ma aflu la conducerea DNA. In perioada 2001-2012 au fost 12”, a spus Kovesi.
De asemenea, acesta a vorbit și despre creșterea numarului de achitari si sporirea cheltuielilor.
“In 2016, 116 persoane au fost achitate, dintre care 15 in urma deciziei privind abuzul in serviciu. In 2016 nu a crescut numarul achitarilor, ci a scazut fata de anul anterior. Nu toate solutiile in care s-au pronuntat achitari sunt imputabile procurorilor DNA. Cu privire la ponderea achitarilor, din nou, este o sustinere nereala in raportul MJ. A se face o asemenea afirmatie, de o gravitate atat de mare… Am respectat in totalitate decizia CSM privind raportarile, care este obligatorie. Cu privire la alocarile bugetare: Compararea bugetelor unor structuri de Parchet diferite nu este oportuna, in primul rand ca in structura DNA avem si politisti. Peste 80% din bugetele structurilor de Parchet vizeaza cheltuieli de personal. In 2016 DNA a avut un buget de 27 de milioane de euro, 84% a insemnat plata salariilor, cheltuieli de personal. 2,7 milioane au fost cheltuieli cu anchetele. 667 milioane euro – masuri asiguratorii impuse de DNA. 226 de milioane euro a adus DNA la bugetul de stat in urma unor decizii definitive ale instantei”, a adăugat șefa DNA.