Kovesi, despre amnistie și grațiere: E foarte ciudat să fie promovat un proiect ce nu a fost dezbătut în interiorul sistemului. Va afecta grav activitatea noastră

Kovesi, despre amnistie și grațiere: E foarte ciudat să fie promovat un proiect ce nu a fost dezbătut în interiorul sistemului. Va afecta grav activitatea noastră
Foto: rfi.ro

Guvernul va adopta, în ședința de miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care se vor introduce o serie de schimbări în legislația penală, potrivit unor surse citate de HotNews.ro.

Astfel, ar urma să fie grațiate unele pedepse. Alte modificări vor viza ligislația privind abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului. (Detalii AICI)

Șefa DNA a criticat această decizie neanunțată încă oficial. Laura Codrița Kovesi a declarat, la Digi 24, că ministrul Justiției, Florin Iordache, a promis că atunci când va face o astfel de modificare se va consulta cu cei din sistemul judiciar și va cere și avizul CSM, informează Știripesurse.ro.

”Trebuie să aibă un aviz și de la CSM. Trebuie să aibă un rol activ în ceea ce privește modificarea legilor. Mă aștept ca ministrul să dea actul spre consultare. E foarte ciudat să fie promovat un proiect ce nu a fost dezbătut în interiorul sistemului și va afecta grav activitatea noastră. 30% din activitatea noastră vizează fapte de abuz în serviciu. Avem peste 2.200 de dosare. Dacă e adevărat, avem două efecte majore: inculpații nu mai execută pedepsele și rămân cu banii în buzunar.

Toate prejudiciile vor rămâne nerecuperate. Pun și o întrebare: de ce atâta secretomanie?

Eu sper că ministrul își va ține promisiunea făcută public și va pune în dezbaterea magistraților acest proiect. În Ordonanța de urgență trebuie motivată urgența, ea își produce efectul imediat, chiar dacă vine CCR și spune că e neconstituțională după 2-3 luni. E genul de decizie care face rău societății.”, a spus Kovesi.

„Dacă se dezincriminează abuzul în serviciu, prejudiciile cauzate statului nu vor fi recuperate. DNA a indisponibilizat bunuri de 1,5 miliarde, care sunt bani care trebuie recuperați de stat. Dacă legea intră în vigoare, chiar și pentru câteva ore, ea își produce efectele”, a mai precizatKovesi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`