KOVESI DESFIINȚEAZĂ raportul lui Toader, în ședința CSM, chiar de față cu ministrul Justiției

KOVESI DESFIINȚEAZĂ raportul lui Toader, în ședința CSM, chiar de față cu ministrul Justiției
Foto: Inquam photos / Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi a început în jurul orei 15.00 să-și prezinte punctul de vedere, în ședințaCSM, referitor la raportul prin care ministrul Tudorel Toader a solicitat revocarea sa.

Șefa DNA a spus că motivele invocate de Toader în raport sunt ”nereale, nedovedite, netemeinice, iar unele susțineri nu au legătură cu realitatea”.

Laura Codruța Kovesi a mai afirmat că DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înființare de când ea a preluat mandatul de procuror-șef al Direcției.

Șefa DNA atrage atenția că Toader a invocat printre argumente rezultatele unui control al Inspecției Judiciare. Toader a spus că raportul său tratează modul de conducere a DNA în perioada februarie 2017 – februarie 2018. Totuși, controlul Inspecției judiciare a vizat activitatea DNA în anul 2016 și primul semestru din 2017…

Toader a mai invocat în raportul său faptul că CCR a constatat existența unor conflicte juridice de natură constituțională cauzate de faptul că DNA și-a depășit atribuțiile. În replică, Laura Kovesi susține că la o simplă căutare pe site-ul Curții Constituționale putem vedea că au fost constatate numai puțin de 13 astfel de conflicte, iar acest lucru nu este condamnabil, ci doar arată că Legea fundamentală este interpretată diferit de diversele instituții – un lucru care nu este ieșit din comun. Dacă nu ar exista interpretări diferite, nici CCR nu și-ar avea rostul, precizează Kovesi.

”Ministrul Justiției reproșează unui magistrat că nu a prevăzut că va urma o decizie a CCR. Ni se reproșează că nu am știut dinainte că CCR va declara un conflict de natură constituțională”, a mai punctat șefa DNA.

Ea a mai insistat asupra faptului că DNA a respectat dispozițiile legale, deciziile anterioare ale CCR și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

”Mi se reproșează că nu am dat curs invitațiilor de a mă prezenta în fața unei comisii speciale de anchetă. Aș vrea să vă spun că am răspuns în scris la toate solicitările care mi-au fost adresate de aceasta comisie specială. Nu se pot aplica retroactiv deciziile CCR și nu se poate reproșa unui magistrat că nu a prevăzut că va urma o decizie a CCR”, a mai declarat Kovesi, în fața Secției de procurori a CSM.

Aceasta a amintit, totodată, că există o decizie a CCR care a constatat că nu există un conflict de natură constituțională între DNA și Guvern.

Kovesi a susținut că, în deschiderea anchetei privind OUG 13, a fost respectată jurisprudența CEDO, CCR și a Curții Supreme.

În ceea ce privește cazul ”Belina”, Kovesi a spus că decizia CCR a fost una favorabilă DNA. „De altfel, CSM a decis că afirmațiile domnului ministru au afectat independența Justiției”, a mai punctat ea.

”Ministrul Justitiei a considerat ca se impune revocarea din functie deoarece intr-un comunicat al DNA s-au facut referiri la aspecte de oportunitate. O descriere a situatiei intr-un comunicat nu poate constitui o situatie de incalcare a competentelor de catre conducatorul institutiei. Acest comunicat nu a fost retras niciodata, este pe site-ul institutiei, este o sustinere neadevarata”, a mai explicat procurorul-șef DNA.

Kovesi a mai susținut că ministrul a invocat și un aviz al Comisiei de la Veneția, deși acesta vizează acțiunile Guvernului României, nicidecum ale DNA: ”Mențiunile din aviz nu au nicio legătură cu DNA”

”Sunt indicii ca am obstructionat activitatea, comportament autoritar, discretionar. Motivele si argumentele se bazeaza pe forma raportului emis de Inspectia Judiciara in septembrie. Acel raport nu a fost avizat de CSM, sectia de procurori, in forma respectiva. Forma aceea a fost modificata, doar o parte din acele concluzii au fost pastrate. Acest act nu are nicio valoare juridica, nefiind aprobat de Sectia de procurori a CSM. In ceea ce priveste comportamentul autoritar, discretionar, apreciez ca este o apreciere subiectiva a ministrului Justitiei”, a continuat procurorul-șef DNA.

Kovesi a mai spus că acuzația lui Toader potrivit căreia s-a implicat în ancheta altor procurori nu se susține de nimic. ”Aceasta apreciere se face pe baza unor declaratii luate din spatiul public, si anume ca mi-am asumat un anumit dosar. Am spus ca mi-am asumat acel dosar in virtutea functiei de procuror sef, si anume ca verific legalitatea solutiilor emise in dosare. Si acest motiv este nedovedit si netemeinic”.

Știre în curs de actualizare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie