Kovesi dă asigurări că lupta anticorupție va continua și este convinsă că Guvernul va găsi o soluţie pentru suplimentarea bugetului DNA (VIDEO)

Kovesi dă asigurări că lupta anticorupție va continua și este convinsă că Guvernul va găsi o soluţie pentru suplimentarea bugetului DNA (VIDEO)
Foto: digi24.ro

Decizia CCR potrivit căreia SRI nu mai poate face interceptări în dosare penale creează probleme pentru DNA, a declarat, într-un interviu Laura Codruţa Kovesi. Procurorul-şef a dat asigurari că lupta anticorupţie va continua, dar durata soluţionării cauzelor va fi îngreunată. Reacţia sa vine după ce Curtea Constituţională a motivat decizia luată în cazul interceptărilor. Imediat după aceea, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că măsura luată va da o gaură în bugetul DNA de 10 milioane de euro, informează B1 TV.

După decizia CCR, lupta anticorupție va fi încetinită, iar DNA nu va mai putea folosi resursa umană a altor instituții, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

”Deciziile CCR se aplică doar pentru viitor. Anumite persoane care sunt implicate în dosarele DNA au invocat această excepţie. Sunt aceste excepţii invocate în cauze care sunt pe fond, în cauze care se judecă în apel, care sunt în cameră preliminară”, a precizat aceasta.

Codruţa Kovesi a precizat că este convinsă că guvernul va găsi o soluţie pentru suplimentarea bugetului DNA, mai ales că anul trecut Direcția Naţionala Anticorupţie a indisponibilizat bunuri în valoare de 500 milioane de euro. De altfel, DNA a anunțat, după publicarea motivării CCR privind interceptările, că are nevoie de aproximativ 10 milioane de euro și de 130 de polițiști pentru a putea desfășura activități de supraveghere tehnică.

”Nici 10 milioane de euro nu rezolvă problema. Echipamentele pe care va trebui să le folosim depăşesc o anumită sumă. Va trebui să facem licitaţie publică, procedurile durează, ştim din toate achiziţiile publice pe care le facem. Deci va fi o perioadă în care şi dacă obţinem şi banii şi oamenii vor fi câteva luni în care noi va trebui să ne mişcăm foarte repede şi între timp să folosim resursele existente în DNA”, a declarat Kovesi.

Kovesi dă asigurări că lupta anticorupție va continua

#DIRECT_ONE_re1d6g#

Curtea Constituțională a anuntat că Serviciul Român de Informații nu mai poate face interceptări în dosare penale pentru că nu este organ de urmărire penală. Decizia se aplică inclusiv dosarelor aflate în curs de soluționare.

Președintele Curții Constituționale a României a facut o serie de precizări cu privire la Motivația CCR. Augustin Zegrean spune că interceptările de până acum nu sunt ilegale.
„Doar cele care s-ar face de acum încolo dupa publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Dar în cazul celui care a ridicat excepția? Acolo ele vor fi declarate ilegale daca fac cerere de revizuire. La fel și în cazurile celor care au ridicat excepții asemanatoare și se afla în curs de soluționare. Noi am tot spus aceste lucruri la fiecare decizie data pâna acum der se pare ca nimeni nu prea baga de seama”, a explicat Zegrean.

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, spune că dosarele aflate în anchetă chiar și cele de omor se vor închide: ”Dosarele aflate în anchetă, fie pe corupție, fie pe spălare de bani, evaziune fiscală, traficuri, omoruri, ca să zic așa, se vor închide”.

Reacţii au venit şi din partea IGPR. Dupa decizia CCR, instituţia cere 1.000 de poliţişti şi 30 de milioane de euro.

”Ca urmare a Deciziei Curții Constituționale a României, pentru realizarea supravegherii tehnice în noul context legislativ, se impune suplimentarea structurii organizatorice a Poliţiei Române cu 1.000 de posturi de ofițeri și agenți de poliție, precum și rectificarea bugetului instituției cu aproximativ 30 de milioane de euro”,  transmis IGPR.

În ceea ce îi priveşte pe cei de la DIICOT, reprezentanţii Instituţiei au spus că vor solicita ministerului de Justiţie promovarea de urgenţă a unei ordonaţe prin care instituţia să primească 200 de poliţişti judiciarişti şi resursele necesare înfiinţării unui serviciu tehnic. Reprezentanţii instiutţiei estimează că pentru punerea în aplicare a acestuia sunt necesare 20 de milioane de euro. Prin decizia CCr ar fi afectate peste 150.000 de dosare, aproximativ 20.000 de mandate de supraveghre ehnică care au fost realizate de SRI in 2015.

”În calculul preconizat, trebuie plecat de la premisa că DIICOT nu deține nici un mijloc tehnic de interceptare. De asemenea, în cursul anului 2015, DIICOT a dat spre exploatare un număr de peste 33.000 de mandate de supraveghere tehnică, din care 60% au fost operaționalizate prin SRI”, se arată într-un comunicat DIICOT.

În schimb ,Parchetul General susţine că alături de ministerul Afacerilor Interne a identificat deja soluții pentru continuarea activitărţii de urmărie penală în dosarele în care sunt necesare realizarea de interceptări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie