Klaus Iohannis, vizită la Institutul Național de Sănătate Publică: Nu intenționez să revenim la starea de urgență (VIDEO)

Publicat: 09 10. 2020, 15:20
foto: Inquam Photos / George Calin

Președintele României, Klaus Iohannis,face vineri, de la ora 13:30, o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Vizita are loc în contextul creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus din ultimele zile.

Klaus Iohannis, vizită la Institutul Național de Sănătate Publică: Nu intenționez să revenim la starea de urgență (VIDEO)

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • Am făcut o vizită la INSP, despre care se vorbește foarte mult în ultima vreme.Am vrut să am o discuție directă cu experiții.
  • Am găsit o instituție cu oameni foarte dedicați, foarte competenți, care se străduiesc să facă față unei situații foarte complicate de pandemie. Evident că mi-au prezentat institutul, mi-au prezentat domeniile de care se ocupă și, da, evident, am discutat și despre mersul pandemiei de la noi.
  • Despre pandemie am discutat destul de mult și m-am bucurat să constat că abordarea noastră e cam la fel. Nu trebuie să intrăm în panică, însă trebuie să fim conștienți că ne aflăm într-o situație de sănătate publică foarte complicată.Dacă vrem să ne apropiem de o viață normală trebuie să respectăm regulile, respectivpurtarea măștii, evitarea localităților și acolo unde incidența e mai mare trebuie introduse restricții specifice.
  • Am convenit în discuţia pe care am avut-o cu reprezentanţii institutului, cu domnul ministru Nelu Tătaru, să se lucreze la o metodologie care permite luarea unei decizii mai rapide şi mai corelate privind situaţia din fiecare judeţ. În acest fel vom putea fi mai eficienţi şi să evităm restricţii prea dure. Am purtat o discuţie mai lungă despre mască.Cam toțispecialiștii spun că masca este extrem de utilă dacă vrem să nu mai avem o răspândire masivă a virusului.Voi duce această discuţie mai departe şi vom avea probabil mai multe discuţii despre unde şi când purtăm masca. Eu recomand să purtaţi mască tot timpul când ieşiti din casă. În spaţiul public, indiferent că e în interior sau exterior e bine să purtăm mască
  • Despre reîntoarcerea la starea de urgență:Am discutat aceste chestiuni.Sperietoarea cu starea de urgență e vehiculată de multe lume. Nu intenționez să revenim la starea de urgență.Există măsuri mai puțin dure care au efecte poate chiar mai bune. Deci, cea mai bună prevenție este masca, distanța, igiena. Nu avem nevoie să închidem toată țara pentru a avea un efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgență.
  • Sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume trebuie restricționate.Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv, de tip nunți, botezuri, serbări, unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate.
  • Vom face tot ce trebuie făcut pentru a preveni intrarea în stare critică a sistemului spitalicesc.
  • Am avut solicitarea către Guvern pentru mai multe locuri la ATI.E nevoie de soluții concrete. Unde se poate extinde ATI, se va face acest lucru.
  • Despre închiderea școlilor: Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli. Sigur, acolo unde, din nefericire, în școală apar cazuri de boală, nu există alternativă, dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situații care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe. Părinții trebuie să își trimită copiii la școală ca să poată și ei să meargă la serviciu și așa mai departe. Deci, repet, măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție și trebuie foarte bine analizate. Ca să nu existe exagerări, am convenit exact astăzi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată pentru a veni în sprijinul decidenților locali.
  • Despre alegerile parlamentare: Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul Național ne spune că din acest moment nu se mai poate face o anumită acțiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuția de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bilanțul cazurilor de coronavirus în România

Amintim că numărul de cazuri de Covid-19 a crescut alarmant în România. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, în raportul zilnic, 3.186 de cazuri noi de COVID-19 depistate în România, acesta fiind un record negativ înregistrat de țara noastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus.

Numărul de decese înregistrate într-un interval de 24 de ore este de 52. Alți 613 români sunt la Terapie Intensivă. Retestarea a scos la iveală 653 persoane pozitive.

Nu în ultimul rând, autoritățile au precizat că de la izbucnirea crizei sanitare au fost confirmate 148.886 de îmbolnăviri, iar 114.792 de pacienți au fost declarați vindecați.