Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că traversăm cea mai mare criză de la căderea Cortinei de Fier. „Sunt evidente tendințele Rusiei de revenire la politica de forță și de contestare a echilibrului de forțe”, a afirmat șeful statului. În acest context, Iohannis a pus accent pe solidaritatea în cadrul NATO.
Declarațiie au fost făcute la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde a fost prezent și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. O mie de militari americani au sosit în România, din Germania, în contextul tensiunilor în creștere generate de Rusia.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Asistăm la deteriorarea accentuată a situației de securitate în apropierea Flancului Estic. Nu e doar o criză regională, ci afectează securitatea întregului spațiu euro-atlantic”, a declarat Iohannis.
Acesta a precizat că vizita lui Stoltenberg în România și venirea celor o mie de militari americani sunt dovezi clare ale „sprijinului NATO și SUA pentru securitatea României”.
„Traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente tendințele Rusiei de revenire la politica de forță și de contestare a echilibrului de forțe.
Am discutat despre aceste dezvoltări și măsurile pe care aliații trebuie să le ia, măsuri ce trebuie să fie robuste, ferme și solidare.
România, ca membru NATO și partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie”, a continuat Iohannis.
„Reiterez sprijinul României pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei”, a mai precizat acesta.
Șeful statului a mai spus că asigurarea unei posturi avansate de descurajare pe Flancul Estic al NATO contribuie la securitatea alianței în ansamblu, iar acest lucru trebuie să continue.
„Susținem necesitatea continuării dialogului cu Rusia pentru găsirea de soluții, fără compromiterea principiilor NATO și dreptului internațional.
România e foarte implicată diplomatic în luarea deciziilor la nivel euro-atlantic”, a mai declarat Klaus Iohannis.
La rândul său, Jens Stoltenberg a pus accent pe solidaritatea în cadrul NATO și a lansat un nou apel la Rusia să continue pe calea dialogului.
„O mie de militari sunt prezenți la baza Kogălniceanu. Așa arată NATO în acțiune. Suntem împreună, umăr la umăr, pentru a proteja România și toți aliații noștri. (…)
Facem apel la Rusia să continue dialogul, suntem oricând deschiși la o soluție politică. Dar suntem, în același timp, și puternici și vigilenți. Acesta este scopul pentru care suntem aici”, a declarat Jens Stolteberg.