Klaus Iohannis solicită reexaminarea legii care consideră medicamentele expirate ca fiind deșeuri periculoase
Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare în Parlament o lege ce consideră medicamentele expirate ca fiind deșeuri periculoase.
Această lege prevede, mai exact, introducerea obligativității unei mențiuni concrete în conținutul materialelor cu scop publicitar pentru medicamentele de larg consum, potrivit căreia medicamentele expirate și cele neutilizate se consideră deșeuri periculoase.
Iohannis consideră că forma actuală a legii se îndepărtează de scopul urmărit
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii instituie şi posibilitatea înfiinţării farmaciilor universitare de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, destinate desfăşurării activităţii didactice şi a pregătirii practice a studenţilor.
Klaus Iohannis consideră faptul că, din analiza comparativă a legii avută în vedere de iniţiatori şi cea adoptată de Parlament, rezultă că actul normativ în forma transmisă la promulgare s-a îndepărtat în mod semnificativ de la scopul urmărit de iniţiatorii săi.
Conform expunerii de motive a inițiatorilor, el demonstrează faptul că intervențiile legislative prevedeau mențiunea pe ambalajul medicamentelor a unei atenționări speciale destinate utilizatorilor de produse farmaceutice în ceea ce privește necesitatea returnării medicamentelor expirate în farmacii, pentru ca acestea să fie eliminate corespunzător.
Mențiunea de pe ambalaje a fost înlocuită
Indicaţia a fost înlocuită cu menţiunea că „medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, norma neprecizând în concret cum vor fi colectate şi eliminate corespunzător aceste deşeuri periculoase.
Mai mult decât atât, pe lângă această modificare legislativă, au fost introduse și dispoziții cu privire la înființarea farmaciilor universitare.
noile prevederi introduse prin legea adoptată de Parlament nu stabilesc cum se vor aplica acestea în raport cu dispoziţiile legii speciale – Legea farmaciei nr. 266/2008, prin care sunt reglementate expres şi limitativ tipurile de unităţi farmaceutice prin care se asigură asistenţa farmaceutică a populaţiei, respectiv farmacia comunitară, farmacia cu circuit închis şi drogheria. Cu privire la posibilitatea înfiinţării unui nou tip, acela de farmacie universitară, legea supusă reexaminării prevede doar că numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, stabilind expres că acestora nu li se aplică, în vederea autorizării de funcţionare, prevederile criteriului demografic prevăzut de Legea nr. 266/2008”, menționează Iohannis în cererea de reexaminare.
De asemenea, Klaus Iohannis demonstrează că, în conformitatea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, actele normative trebuie să se integreze în mod organic în sistemul legislaţiei, iar dispoziţiile acestora trebuie să fie corelate cu prevederile actelor normative cu forţă juridică superioară sau cu actele cu aceeaşi forţă juridică cu care se află în conexiune.