Klaus Iohannis: Recomand românilor să meargă în concediu, dar să respecte măsurile pentru a se proteja ei și pentru a-i proteja și pe ceilalți (VIDEO)

Klaus Iohannis: Recomand românilor să meargă în concediu, dar să respecte măsurile pentru a se proteja ei și pentru a-i proteja și pe ceilalți (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Ioahannis a declarat în conferința de presă pe care a susținut-o miercuri, la Palatul Cotroceni, că înțelege nevoie românilor de a merge în concediu după lunile grele care au trecut în contextul pandemiei de coronavirus, însă este important ca, și în vacanță, să fie respectate cu strictețe regulile de protecție sanitară și distanțare impuse de autorități pentru a limita răspândirea COVID-19.

Klaus Iohannis, despre concediile românilor în plină epidemie de coronavirus

Întrebat dacă ar merge pe litoralul românesc în condițiile în care medicii spun că multe focare de coronavirus au apărut pentru că turișii au mers la mare, unde s-au infectat și apoi au revenit acasă, Klaus Iohannis a răspuns: ”Este vară, după un an foarte greu și lumea își dorește câteva zile concediu. Asta este ușor de înțeles și cred că este bine ca românii să meargă în concediu la munte, la mare sau oriunde își doresc. Însă, în același timp, trebuie să ne dăm seama că nu este o vară ca oricare alta și trebuie să luăm niște măsuri de precauție. Aceleași chestiuni simple: masca, distanța, igiena. S-a văzut că aceste măsuri ajută foarte, foarte mult”.

În acest context, șeful statului a citat datele dintr-un studiu, potrivit cărora purtarea măștii este una dintre cele mai eficiente metode de protecție față de infectarea cu noul coronavirus.

”Am citit recent un studiu care arată totuși că purtarea măștii, în general, pe scară largă, poate preveni până la 80% din infecții. Deci iată o piesă simplă care, cu siguranță, ne ajută foarte mult. Distanțarea este la fel de importantă. Recomand românilor să meargă la munte, la mare, sau oriunde își doresc, dar să respecte aceste măsuri absolut necesare pentru a se proteja ei și pentru a-i proteja și pe ceilalți”, a mai spus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Virgil Musta, despre riscurile de infectare în zonele deschise aglomerate

Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara,a explicat pentru B1.ro care sunt riscurile de infectare în zonele deschise aglomerate, dar și cum te poți infecta cu noul coronavirus în astfel de spații.

„În aglomerație mare, virusul știm că se transmite pe cale respiratorie, în momentul în care vorbim, când tușim și când strănutăm împrăștiem în jurul nostru niște particule, numite și particulele lui „picăturile lui Flugge”, care conțin viruși. Acestea contaminează mediul din jurul nostru în principiu cam un metru și jumătate, până la doi metri. Tocmai de aceea se consideră că distanțarea socială este o distanțare de peste un metru și jumătate în jurul nostru”, a declarat Musta.

Situația cazurilor de infectare cu noul coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 1.409 de noi cazuri deCOVID-19, dintr-un total de 24.307de teste efectuate în același interval. De asemenea, distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 624 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 32 de pacienți cuCOVID-19au decedat de marți până miercuri, ora 13.00. În acest moment, la ATI sunt internate 480 de persoane testate pozitiv cu noulcoronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`