Președintele Klaus Iohannis participă, luni și marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, unde se va discuta despre ajutorul acordat Ucrainei în războiul creat de Rusia, dar și despre securitatea alimentară globală.
„Liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict. Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat”, conform Administraţiei Prezidenţiale.
Conform sursei citate, se vor discuta metode de sprijin pentru asigurarea continuităţii exporturilor alimentare din Ucraina, pe fondul angajamentului UE în ceea ce privește asigurarea securităţii alimentare globale.
Administraţia Prezidenţială a mai transmis că: „Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate”, potrivit Agerpres, citat de Digi24.ro.
Summitul va începe luni la ora 16.00 (ora Bruxellesului), iar războiul din Ucraina va fi discutat la prima sesiune de lucru. În timpul summitului va interveni prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform Agerpres.
Principalele teme despre care se va discuta în cadrul summitului UE din 30-31 mai vor viza preţurile la energie, efectele aduse în urma războiului din Ucraina pentru securitatea alimentară, respectiv politica europeană de apărare comună, conform EFE.
Charles Michel a subliniat într-o scrisoare transmisă liderilor europeni participanţi la summit că: „Una dintre preocupările noastre cele mai presante este să ajutăm statul ucrainean, împreună cu partenerii noştri internaţionali, în privinţa necesităţilor sale de lichidităţi”.
În scrisoarea preşedintelui CE este menționat faptul că Liderii UE vor discuta şi despre organizarea sprijinului pentru reconstrucţia Ucrainei, „care va necesita un mare efort global”. Aceștia au în vedere „să continue presiunile asupra Rusiei”.