Klaus Iohannis, onorat cu premiul „Otto cel Mare” în Germania. Distincția se acordă personalităților cu merite în promovarea gândirii europene

Publicat: 12 10. 2020, 11:42
Foto: presidency.ro

Miercuri, 14 octombrie, Preşedintele României, Klaus Iohannis, va primi premiul „Otto cel Mare” pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.

Ceremonia va avea loc la Magdeburg, Germania, într-un loc cu o simbolistică specială, a informat Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis va primi premiul „Otto cel Mare”

Mai exact, decernarea premiului va avea loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinţilor Mauritius şi Katharina), loc cu o semnificaţie specială pentru istoria Europei, unde se odihnește de peste 1.000 de ani Otto I, împărat al Imperiului Roman.

La ceremonie vor fi prezenţi Reiner Haseloff, premierul landului Saxonia Anhaltină, Rainer Robra, ministru de stat şi şef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltină, precum şi Lutz Trumper, primarul general al oraşului Magdeburg, potrivit Agerpres.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o dată la doi ani, personalităţilor şi organizaţiilor care au merite deosebite în procesul european de unificare şi în promovarea gândirii europene.

Distincţia a fost acordată pentru prima dată în 2005, cu ocazia aniversării a 1.200 de ani de existenţă a oraşului Magdeburg.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, fostul preşedinte al Germaniei Richard von Weizsacker, fostul preşedinte al Letoniei Vaira Vike-Freiberga, precum şi fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini sunt printre personalitățile care au mai primit distincția de-a lungul timpului.

Klaus Iohannis, mesaj la 30 de ani de la reunificarea Germaniei

Săptămâna trecută, de Ziua Unităţii Germane, șeful statului a declarat că relația bilaterală excelentă și solidă dintre România și Germania a evoluat continuu și dinamic, ajungând în prezent să aibă un caracter cu adevărat strategic.

Sărbătorirea anul acesta a 30 de ani de la reunificarea Germaniei, precum și marcarea, anul trecut, a aceluiași interval de timp de la Căderea Zidului Berlinului reprezintă repere istorice esențiale ale poporului german, dar și ale unei Europe democratice, unite, deschise și puternice.

Doresc să-i mulțumesc domnului Președinte Federal Frank-Walter Steinmeier pentru cuvintele de apreciere la adresa cooperării dintre România și Germania și să-l asigur că România, ca stat profund atașat idealului de unitate europeană, reprezintă un partener solid și de încredere al Germaniei în spațiul central și sud-est european. Aștept cu mare plăcere vizita la București a Președintelui Federal, de îndată ce condițiile o vor permite (…) Cancelarul Konrad Adenauer obișnuia să spună: „Toți trăim sub același cer, dar nu avem toți același orizont”. Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, a fost o contribuție importantă pentru viitorul european comun. Suntem datori să construim în continuare viitorul comun al cetățenilor noștri, în spiritul cooperării, solidarității și coeziunii, atribute care definesc proiectul nostru european.”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.