Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, la Cotroceni, în cadrul unei conferințe comune cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, despre hubul pe care-l va găzdui România și care va asigura colectarea și transportul donațiilor către ucraineni.
„Noi credem că, din păcate, situația în Ucraina se va deterioara în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ. În acest sens vom lucra cu siguranță în etape și împreună cu Comisia.
E un centru de logistică pentru ajutor umanitar care se va institui sub umbrela ajutorului umanitar european. România va juca, evident, rolul de gazdă, vom avea cea mai mare parte a sarcinilor pe care le vom îndeplini. Va începe să lucreze în etape. Vom începe de la un centru care primește primele ajutoare și se va dezvolta. În final, va fi o întreprindere foarte mare și foarte complicată, fiindcă va lucra cu toți actorii implicați în ajutorul umanitar.
Același lucru e valabil și pentru coridorul pe care se vor livra aceste ajutoare. Acest coridor va necesita negocieri și cu autoritățile centrale din Ucraina, și cu autoritățile locale, și cu cei care sunt acolo în stare de război, pentru că aceste ajutoare trebuie să ajungă și în zonele în care e activitate militară și unde civilii sunt în mare nevoie de ajutoare.
Aceste lucruri vor fi foarte complicate. Pânăă când acest centru va funcționa la capacitate nominală vor trece câteva săptămâni, dar noi începem de azi pregătirile. Dna președinte a venit cu experți de la Bruxelles și cu oamenii noștri vom începe să lucrăm la aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Amintim că, la finele lunii trecute, președintele Klaus Iohannis a discutat cu președintele SUA și liderii celorlalte state aliate despre modalitățile prin care poate fi ajutată Ucraina în contexul invaziei rusești.
În cadrul discuțiilor, Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenți.
Potrivit celor mai recente date ONU, peste un milion de oameni au fugit din Ucraina de la începerea războiului.
„În doar șapte zile am asistat la exodul a un milion de refugiați din Ucraina către țările vecine. Pentru alte milioane de oameni, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să facă loc, astfel încât să poată fi furnizată asistență umanitară salvatoare de vieți”, a transmis Filippo Grandi, șeful UNHCR