Președintele Klaus Iohannis a ținut o scurtă declarație de presă la finalul summitului informal al Consiliului European de la Bratislava. Printre temele abordate de președinte în fața jurnaliștilor s-au numărat ideea unui armate unice europene sau accederea României în Spațiul Schengen.
"Nu s-a discutat despre o armată europeană şi nici în viitorul apropiat nu se va întâmpla aşa ceva. Iniţiativele nu vizează înfiinţarea unei armate. Ceea ce vrem este ca initiaţivele pe zona de apărare, pe intervenţii în zone de criză şi pentru apărarea frontierelor să fie coordonate. Să avem un cartier general pe aceste zone de intervenţii. Nu intenţionează nimeni să creeze ceva în paralel cu NATO în domeniul apărării. Avem de a face cu proiecte care vizează o mai bună coordonare" a afirmat Klaus Iohannis.
Legat de subiectul accederii României în Spațiul Schengen, șeful statului a afirmat că nu a fost una dintre temele abordate în mod formal, dar în urma unor discuții informale avute cu liderii de stat a aflat că există încă îngrijorări în ceea ce privește migrația și securizarea frontierelor externe.
”Schengen nu a fost o temă în plen, dar a fost în discuţiile informale pe care le-am avut în marginea Consiliului şi au fost discuţii foarte bune. Chestiunea Schengen nu este rezolvată, dar suntem pe o evoluţie cu trend pozitiv", a afirmat președintele.
"A fost o temă în discuţiile informale avute pe marginea acceptării României în spaţiul Schengen . Mulţi politicieni sunt speriaţi de criza prin care trecem şi că nu reuşim să controlăm migraţia. România stă foarte bine la acest capitol. Unii au alegeri la ei în ţară, iar lumea este îngrijorată de ascensiunea partidelor populiste, extremiste, eurosceptice.", a mai precizat Klaus Iohannis.
Președintele a mai făcut declarații și pe marginea discuțiile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ca urmare a referendumuli din luna iunie.
"Nu e treaba noastră ce face Marea Britanie pentru că ei au decis să părăsească Uniunea. Noi vrem să facem Uniunea mai puternică şi mai performantă. E o preocupare a noastră faptul că România nu găzduieşte nicio agenţie europeană. Dacă îi convingem să găzduim o agenţie, va fi bine, dar nu vă pot răspunde pentru că nu s-a discutat această chestiune" a mai precizat șeful statului.