Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, în discursul susținut la evenimentul în cadrul căruia a fost prezentat raportul pe 2020 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, despre anul trecut, ca fiind ”un an al rezilienței”, atât pentru sistemul de justiție, cât și pentru ”întregul aparat statal”. ”Reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată”, a subliniat șeful statului, în acest context, atrăgând atenția asupra faptului că ”în România este imperios să se accelereze reformele necesare sistemului judiciar”.
”Anul 2020 a fost un an al rezilienței, nu doar pentru sistemul de justiție, ci și pentru întregul aparat statal, supus unui test fără precedent. Traversăm încă o criză globală care și-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate, inclusiv asupra modului de funcționare a marilor sisteme publice. Criza generată de pandemia de COVID-19 a impus un răspuns imediat și urgent inclusiv din partea sistemului judiciar. A fost nevoie astfel de idei, de soluții noi și de adoptarea unor măsuri, ori de instituirea unor practici cu totul inovatoare care, la rândul lor, au scos în evidență faptul că unele aspecte considerate până atunci obișnuite în funcționarea instanțelor ar trebui regândite”, a declarat Klaus Iohannis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
În acest context, șeful statului s-a referit și la dezvoltarea proceselor de digitalizare, subliniind că este nevoie de o accelerare a reformelor în sistemul judiciar din România.
”În această perioadă de pandemie au fost accelerate procesele de digitalizare, s-au eficientizat diferite proceduri și, cel mai important, justițiabilii și-au putut execita drepturile chiar într-un context exrem de complicat, cel al restricțiilor impuse de riscurile epidemiologice. Acestea sunt, în definitiv, câștiguri pentru profesioniștii dreptului, dar mai ales, sunt câștiguri pentru cetățeni. (…) În mod evident, și în România este imperios să se accelereze reformele necesare sistemului judiciar, cu precădere digitalizarea și asigurarea infrastructurii aferente vor îmbunătăți comunicarea și schimbul de documente între toate părțile implicate în actul de justiție”, a mai spus președintele.
Totodată, Klaus Iohannis a atras atenția asupra faptului că ”reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată”, pentru care este nevoie de dezbateri ample în Parlament, la care să ia parte specialiști din mai multe zone.
”Am încredere că, în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea justiției din România va redeveni unul predictibil, în acord cu standardele unui stat european. Pentru aceasta, sunt necesare dezbateri ample în Parlament, la care să participe nu doar reprezentanții profesiilor implicate în actul de justiție, ci și reprezentanți ai mediului universitar sau profesioniști din domeniul drepturilor omului.
Îmi exprim speranța că, în urma acestui dialog, vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani și vor fi adoptate soluții adaptate noilor realități juridice și sociale. Acest proces este și ocazia de a valorifica recomandările organismelor europene și de a pune în acord soluțiile legislative declarate neconstituționale cu jurisprudența instanței constituționale”, a continuat Iohannis.
În același timp, Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia de echilibrare a repartizării resurselor umane, a volumului de activitate, despre modernizarea infrastructurii instanțelor și crearea unei culturi a dialogului și a colaborării între actorii sistemului judiciar.
Prin rolul său consacrat la nivel constituțional, Înalta Curte de Casație și Justiție are posibilitatea, dar și responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot întârzia în sistemul judiciar. Creșterea calității actului de justiție, aplicarea unitară a legii, soluționarea dosarelor în termene rezonabile rămân deziderate actuale. (…)Reformele atât de așteptate și necesare sistemului de justiție din România se pot realiza prin asumare, curaj, viziune și profesionalism din partea tuturor celor chemați, prin prisma competențelor lor, să îmbunătățească procedurile, mijloacele și condițiile în care oamenii își caută dreptatea”, a mai spus Klaus Iohannis.