Klaus Iohannis a declarat, la Târgul INDAGRA, că se așteaptă de la noua conducere a Ministerului Agriculturii să aibă „nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise” la problemele fermierilor.
„Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puțin peste jumătate. Recoltele bune din ultimii ani și plățile directe susțin agricultura, dar încă nu contribuie suficient la reducerea sărăciei și a depopulării zonelor rurale. Trebuie să schimbăm România în bine pornind de la nevoile oamenilor și de la dorința lor de a avea o viață mai bună”, a declarat Klaus Iohannis, la INDAGRA.
El a subliniat că, pentru o agricultură performantă, este nevoie de activarea tandemului public-privat: „implicare, profesionalism, investiții sustenabile și debirocratizare, competență, dar și sprijin real din partea instituțiilor publice”.
Apoi Iohannis a criticat modul în care guvernele PSD au gestionat criza pestei porcine: „Autoritățile statului trebuie să fie conștiente de responsabilitățile care le revin și cât mai capabile să le și îndeplinească. Nu au fost deloc așa, din păcate, în combaterea epidemiei de pestă porcină, cu măsuri adoptate, aș zice, în bătaie de joc față de munca oamenilor și față de așteptările consumatorilor”.
„Am convingerea că agricultura poate fi vârf de lance pentru creșterea economică a României și tocmai de aceea este imperativ ca noul ministru al Agriculturii să acționeze cu pricepere și responsabilitate.
Aștept ca noua echipă de la Ministerul Agriculturii să aibă nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise pentru problemele dumneavoastră. România poate avea o agricultură avansată, profesionalizată, care să depășească barierele ocupației tradiționale, mai ales în industria alimentară și în sectorul de procesare. Noua Politică Agricolă Comună se dezbate acum la nivel european, iar România trebuie să aibă obiective ambițioase și să-și promoveze prioritățile în raport cu interesele statelor membre.
Eu îmi doresc ca fermierii români să primească plăți directe echitabile, producătorii de alimente să beneficieze de măsuri de sprijin și de acces pe piață, iar oamenii care trăiesc la sate să simtă o creștere reală a calității vieții în mediul rural”, a mai declarat președintele.