Klaus Iohannis, despre sprijinul SUA pentru proiectele de infrastructură: Cred că săptămâna viitoare vom face noi pași în direcția realizării acestora (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre sprijinul SUA pentru proiectele de infrastructură: Cred că săptămâna viitoare vom face noi pași în direcția realizării acestora (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis a vorbit, marți, într-o conferință de presă, despre proiectele de infrastructură realizate cu sprijinul Statelor Unite ale Americii (SUA), menționând că este posibil ca săptămâna viitoare să se facă ”noi pași în direcția realizării acestora”.

”Sunt două mega-proiecte de infrastructură care au fost discutate și la întrunirea din 2018, care a avut loc exact în această sală, aici, la București. Între timp s-au făcut pași importanți, s-au asociat camere de comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămâna viitoare, când vom avea de data aceasta o întrunire în format videoconferință, vom face noi pași în direcția realizării acestor proiecte. Fiind proiecte foarte mari, nu m-aș aventura să spun cam în ce interval de timp ar putea fi realizate”, a adirmat șeful statului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

România și SUA au semnat un acord pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru retehnologizarea unității 1

Amintim că ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette, au parafat, vineri, un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Acordul, catalogat ca fiind „istoric”, va crea premisele ca România să utilizeze expertiza și tehnologia Statelor Unite cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1.

Dan Brouillette a declarat că Statele Unite „așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”. Secretarul american al Energei a mai precizat că acordul „va spori cooperarea dintre cele două țări în domeniul energiei, precum și securitatea energetică a ambelor națiuni.”

„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a declarat, la rândul său, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: Vom începe construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța de Gdansk

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, vineri, că SUA vrea să construiască o autostradă și o cale ferată care să lege porturile Constanța, din România, și Gdansk, din Polonia.

Anunțul ambasadorului american a fost făcut în timpul ceremoniei de semnare a Acordul interguvernamental dintre România şi Statele Unite, de la Departamentul Energiei. Proiectul prevede realizarea unor legături terestre între porturile Constanța și Gdansk, adică realizarea unei conexiuni dintre Marea Neagră și Marea Baltică.

Ambasadorul SUA a spus că beneficiile pentru economia celor două țări vor fi foarte mari.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaş pentru economiile României şi Poloniei, dar şi pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`