Klaus Iohannis, critici dure la adresa ministrului Justiției: A confundat poziția domniei sale cu cea de profesor universitar. Abordarea mi se pare inadecvată (VIDEO)

Publicat: 26 09. 2017, 20:39

Președintele Klaus Iohannis a reacționat marți, după ce ministrul Justiției Tudorel Toader a vorbit despre cazul ”Belina”, precizând că este cunoscut faptul că legalitatea unei hotărâri de guvern sau a unui ordin de ministru este verificată de judecători în contencios administrativ și nu de procurori, sugerând un posibil abuz.

Klaus Iohannis, critici dure la adresa ministrului Justiției: A confundat poziția domniei sale cu cea de profesor universitar. Abordarea mi se pare inadecvată

#DIRECT_ONE_lgdgcq#

Șeful statului a susținut că Toader confundă poziția de ministru cu cea de profesor universitar.

”Domnul ministru Toader a confundat poziția domniei sale de acum cu poziția de profesor universitar sau rector pe care a avut-o înainte.

Dacă vorbim pur teoretic atunci se poate purta o discuție pe competența de contencios administrativ, contencios constituțional. Dacă ar fi să rămânem în zona teoretică sunt aspecte care pentru mulți sunt importante.

Dar, domnul Toader nu este profesor universitar, ci este ministrul Justiției. Din această poziție, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vina cu un act prin care corecta de exemplu, Codul de procedură civilă. Această abordare a domnului ministru mi se pare inadecvată”, a declarat Iohannis.

Întrebat cum ar trebui situațiile în care procurorii comit abuzuri, președintele a răspuns: ”Prin două metode: una punctuală, care revine CSM-ului. CSM-ul este garantul independenței justiției și judecă toate plângerile de acest tip. A doua, prin politica în domeniul justiției”.

”Eu am încredere în CSM pentru că acest discuții arată că existat opinii diferite și că ele se discută. Mai rău ar fi fost să nu se discute nimic. (…) Sunt mulțumit de activitatea DNA și dacă există plângeri, atunci ele se vor rezvolva cu siguranță la CSM. (…) Faptul că justiția trebuie să suporte anumite abordări din partea unor politicieni influenți, unii judecați penal, alții condamnați penal, alții urmăriți penal este o situație problematică, dar această chestiune nu poate fi analizată în CSAT”, a mai spus Klaus Iohannis.