Klaus Iohannis a sesizat CCR: Șeful statului a contestat legea potrivit căreia, cadrele didactice care au suplinit timp trei ani pot să devină titulare 

Klaus Iohannis a sesizat CCR: Șeful statului a contestat legea potrivit căreia, cadrele didactice care au suplinit timp trei ani pot să devină titulare 
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, Curtea Constituțională a României, cu privire legea care permite titularizarea cadrelor didactice care au suplinit timp de trei ani pe un post, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. Este vorba despre Legea pentru aprobarea OUG 21/2012 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Actul normativ a ajuns pe masa șefului statului pe tru promulgare pe 8 mai.

Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care permite titularizarea după trei ani

Legea în cazul căriea președintele a sesizat Curtea Constituțională prevede, printre altele, că: (1)Cadrele didactice calificate care au participat și obținut în ultimii 3 ani nota/media cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare în învățământul preuniversitar, au definitivarea în învățământ și sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată pe acel post/catedră de cel puțin 3 ani de zile, devin titulari în sistemul de învățământ preuniversitar, li se modifică durata contractului încheiat cu unitatea de învățământ, în durată nedeterminată, dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) și are viabilitate.(2) Cadrelor didactice calificate care au participat în ultimii ani la concursul național unic de titularizare în învățământul preuniversitar, au obținut nota/media de cel puțin 7, au definitivarea în învățământ și sunt încadrate cu contract individual de muncă pe durată determinată, mai mică decât cea prevăzută la alin. (1), pe un post/catedră, li se modifică durata contractului de muncă în durată nedeterminată la data la care acumulează 3 ani pe postul/catedra respectiv(ă) și acesta/aceasta are viabilitate pe durata nivelului de învățământ preșcolar, primar, gimnazial sau liceal, după caz”.

Astfel, în sesizarea adresată CCR, șeful statului atrate atenția asupra faptului că se creează un cadru legislativ confuz, cu reglementări diferite referitoare la obținerea titularizării, iar acest lucru afectează claritatea și predictibilitatea legii, ceea ce nu corespunde prevederilor constituționale.

Totodată, președintele precizează că reglementarea în cauza duce la apariția unei modalități ”paralele” de obținere a calității de titular în învățământul preuniversitar, aspect care intră în contradicție cu ideea derulării în condiții optime a procesului de învățământ, ceea ce conduce la denaturarea regimului juridic al instituției titularizării.

CCR a declarat neconstituțională legea care prevede că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar pot fi desfășurate online

Amintim, în acest context, că miercuri, judecătorii de la Curtea Constituțională au stabilit că legeapotrivit căreia învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar pot fi desfășurate și în regim online în perioada stării de urgență sau de asediu, este „neconstituțională, în ansamblul său”.Legea fusese contesată la CCR tot de președintele Klaus Iohannis care a sesizat faptul că modul de adoptare a actului normativ nu a respectat principiul bicameralismului.

Proiectul de lege a fost inițiat de 29 de senatori PSD și fusese adoptat tacit de Camera Deputaților în luna octombrie având„o formă a legii identică cu cea a inițiatorilor actului normativ. Pe de altă parte, Senatul adopta proiectul în 15 aprilie 2020, cu opt amendamente admise, renunțând astfel la modficările făcute de Camera Deputaților și introducând alte cinci noi articole în Legea Educației Naționale – un obiect de reglementare diferit de cel estimat de inițiatorii proiectului, deci prin urmare și de cel adoptat de Camera Deputaților.

Cursurile în învățământul preuniversitar au fost suspendate, în România, începând din 11 martie în contextul pandemiei de coronavirus. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat că în acest an cursurile nu se vor mai relua cu elevi prezenți la școală. Se vor reîntoarce în clase doar elevii din anii terminali, pentru o scurt perioadă, pentru se a pregăti pentru examenele finale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`