Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra Legii care prevede restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate. Este vorba despre Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, și Legea nr. 46/2008 – Codul silvic.
Klaus Iohannis sesizează CCR în privința procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist,precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic
După cum bine se cunoaște, în România, în perioada 1945-1989, statul comunist a preluat în mod abuziv de la populație și de la persoane juridice terenuri, case și alte imobile, fără a oferi nimic în schimb, sau contra unor despăgubiri modice. O parte din construcțiile astfel preluate au fost demolate și în locul lor au fost edificate construcții noi, iar o parte au fost închiriate.
Pe temeiul acestui istoric tumultuos al restituirii proprietăților în România, la 20 mai 2013, a intrat în vigoareLegea nr. 165/2013, cu scopul declarat de a finaliza procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România.
Astfel, principalele prevederi ale acestei legi suntmenținerea regulii restituirii în natură,enunțarea regulii compensării cu bunuri oferite în echivalent și introducerea măsurii compensării prin puncte în cazul în care nicio altă măsură reparatorie nu este aplicabilă.
Legea pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, în ședința din data de 28 iulie 2020.
În data de 3 august 2020, Parlamentul a transmis această lege Președintelui României, în vederea promulgării.
Potrivit Administrației Prezidențiale, Legea contravine unor prevederi din Constituție.
„Dispozițiile tezei a III-a a alin. (1) al art. 13 din legea criticată sunt neclare și pentru că permit interpretarea că restituirea terenurilor forestiere se va realiza direct din domeniul public al statului, fără a mai trece prin domeniul privat al acestuia.
Potrivit art. 136 alin. (4) teza întâi din Constituție: „Bunurile proprietate publică sunt inalienabile”. Totodată, referitor la caracterele dreptului de proprietate publică, art. 861 alin. (1) din Codul civil prevede că: „Bunurile proprietate publică sunt inalienabile, imprescriptibile și insesizabile”, iar în ceea ce privește modalitățile de stingere a acestui drept, potrivit art. 864 din Codul civil: „Dreptul de proprietate publică se stinge dacă bunul a pierit ori a fost trecut în domeniul privat, dacă a încetat uzul sau interesul public, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege”.
Așadar, bunurile proprietate publică nu pot fi înstrăinate, sub nicio formă, însă legiuitorul a prevăzut în legislație un mecanism care să asigure posibilitatea statului de a stinge regimul de proprietate publică, prin trecerea bunului în cauză din proprietatea publică a statului în cea privată a acestuia. Aplicarea acestui mecanism cunoaște două limitări, respectiv în situațiile în care bunul face parte din proprietatea publică exclusivă potrivit Constituției sau în situațiile în care legea interzice expres trecerea anumitor bunuri în proprietatea privată a statului”, arată, printre altele, Administrația Prezidențială.
Totodată, Președinția menționează că în vederea asigurării integrității fondului forestier național, potrivit art. 34 din Codul silvic „terenurile forestiere proprietate publică a statului nu fac obiectul constituirii dreptului de proprietate sau al vreunui dezmembrământ al acestuia”. De aceea este necesară trecerea terenurilor forestiere respective din proprietatea publică a statului în proprietatea sa privată, anterior atribuirii acestor terenuri în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, în condițiile Legii nr. 165/2013.
Guvernul a sesizat CCR pentru un conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii
Totodată, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a anunțat că Guvernul României a sesizat Curtea Constituțională în privința unui conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD. „Întreaga” procedură de depunere „este virusată de numeroase vicii constituționale”, a subliniat oficialul liberal, care a cerut PSD „să amâne sau să programeze” dezbaterea și votul din Parlament după pronunțarea CCR.