Klaus Iohannis a semnat: Gabriela Scutea este noul procuror general, Crin Bologa va fi șeful DNA, Giorgiana Hosu va conduce DIICOT

Publicat: 20 02. 2020, 11:08
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele de numire a noilor șefi de Parchete. Astfel Gabriela Scutea va fi noul procuror general, Crin-Nicu Bologa va conduce Direcția Națională Anticorupție (DNA), iar Elena-Giorgiana Hosu este noua șefă a Direcției de Investigare Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), anunță Administrația Prezidențială.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 20 februarie a.c., următoarele decrete:
• Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;
• Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;
• Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani”, se arată în comunicatul de presă al Președinției.

Amintim că Giorgiana Hosu, propusă de ministrul Justiției pentru funcția de procuror-şef al DIICOT, și Gabriela Scutea, propusă pentru postul de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au primit, în urmă cu o săptămână, aviz negativ, din partea secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe de altă parte, Crin Bologa, propus de ministrul Justiției pentru funcția de șef al DNA, a primit aviz pozitiv.

Conform procedurii, avizul acordat de CSM este unul consultativ. După obţinerea acestuia, ministrul Justiţiei a înaintat propunerile preşedintelui Klaus Iohannis în vederea numirii noilor şefi ai PG, DNA şi DIICOT.

La începutul lunii februarie, Ministerul Justiției a anunțat și alte numiri în funcțiile de conducere vacante din Parchetul General, DIICOT sau DNA.

Astfel, Bogdan Licu va păstra poziția de prim-adjunct al procurorului general. Din această postură, acesta a condus ca interimar Parchetul General după pensionarea lui Augustin Lazăr, dar nu a candidat în concursul pentru numirea noului procuror general preferând să rămână numărul 2.

De asemenea, în interiorul Parchetului General au mai fost numiți Maria Magdalena Militaru drept adjunct al Procurorului General, Adriana Denisa Cristodor drept Procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică și Cătălin Ranco Pițu drept Procuror Şef al Secţiei parchetelor militare.

Numiri au fost făcute și în interiorul DNA și DIICOT. Astfel adjunct al procurorului șef DNA va fi Oana Daniela Pâțu, iar adjunct al procurorului șef DIICOT va fi Mădălina Scarlat.

La DIICOT a candidat și Oana Schmidt Hăineală, care însă a pierdut competiția și nu va mai păstra vreo funcție de conducere.

Parchetul General este condus interimar din luna aprilie a anului 2019, de către Bogdan Licu, iar Direcția Națională Anticorupție, interimatul durează de peste un an și jumătate, mai exact din iulie 2018, atunci când Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție ca urmare a solicitării lui Tudorel Toader, ministru al Justiției în acel moment.

De asemenea, DIICOT are o conducere interimară de câteva luni, de când a izbucnit scandalul Caracal, iar Felix Bănilă a demisionat de la conducerea Direcției, ca urmare a solicitării făcute de președintele Klaus Iohannis.