Klaus Iohannis a promulgat Legea privind un împrumut de 500 de milioane de euro pentru consolidarea sistemului de sănătate

Publicat: 04 01. 2021, 16:42
Foto: presidency.ro

Printre decretele semnate luni de președintele Klaus Iohannis se numără și cel privind promulgarea legii pentru ratificarea Acordului de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 500 de milioane de euro.

500 de milioane de euro pentru consolidarea sistemului de sănătate

Fondurile vor fi folosite pentru consolidarea sistemului de sănătate și întărirea capacităţii autorităţilor de a răspunde la situaţiile de urgenţă cauzate de pandemie.

Acordul (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) a fost semnat la New York, la 23 septembrie 2019. Ulterior, a fost actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România şi BIRD la Bucureşti, la 31 iulie 2020 şi la 26 august 2020, precizeazăAdministrația Prezidențială.

Potrivit acordului, banii vor fi folosiți pentru creșterea acoperirii asistenţei medicale primare pentru comunităţile vulnerabile, îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor de sănătate şi implementarea unor serii de reforme în vederea consolidării sistemului de sănătate şi întăririi capacităţii autorităţilor de a răspunde la situaţiile de urgenţă cauzate de pandemia de Covid-19.

Legea autorizează Guvernul ca, prin Ministerul de Finanțe, ”să convină cu BIRD amendamente la conţinutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de BIRD”. Amendamentele convenite se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului a fost promulgată

PreședinteleKlaus Iohannisa promulgat, luni, Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, informeazăAdministrația Prezidențială.

Legeaa fost adoptatăpe 15 decembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și prevede, printre altele pedeapsa cu închisoarea pentru acțiuni care intră în sfera „antițigănismului”, definit drept ”percepţia, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/organizaţiilor neguvernamentale, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiile şi limbii romani”.

Actul normativ prevede că „fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăneşti se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.

De asemenea, se pedepsește cu închisoarea de la un an la 5 ani distribuirea de materiale considerate antiţigăniste.