Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 (VIDEO)
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi dimineață, la Troiţa din Piaţa Universităţii, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989.
Iohannis a ținut și un scurt moment de reculegere
Șeful statului nu a făcut declarații.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Dosarul Revoluției, o poveste fără sfârșit. Și o rușine pentru Justiție
Potrivit Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în evenimentele din decembrie 1989 au murit 1.166 de oameni. Peste 4.500 de dosare au fost deschise.
În octombrie 2015, dosarul mare al Revoluției a fost clasat de procurorii militari pe motiv că genocidul, propaganda de război și aplicarea de tratamente neomenoase nu mai există în noul Cod Penal. În cazul celor suspectați de omor, ucidere din culpă și lipsire de libertate, procurorii au spus că faptele s-au prescris.
În vara lui 2016, dosarul a fost redeschis, Bogdan Licu, procuror general interimar, susținând că soluția de clasare e „netemeinică și nelegală”.
În aprilie 2019, dosarul Revoluției a fost trimis instanței. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. Au fost citate peste 5.000 de părţi civile.
Pe 10 noiembrie 2021, însă, Curtea Supremă a decis ca dosarul Revoluţiei să se întoarcă la Parchetul Militar și să fie refăcută o parte din rechizitoiu.
„Pare-se că sistemul judiciar nu poate duce dosarul Revoluției”
Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției și actual președinte PMP, a declarat că sistemul judiciar a lăsat de-a lungul timpului impresia că nu poate duce dosarul Revoluției.
„Pare-se că sistemul judiciar de-a lungul anilor – nici n-are importanță din ce direcții – nu poate duce acest dosar. E prea complicat, e prea greu pentru ei.
Nu știu ce este în dosar, în mod evident, dar este clar – am fost și eu judecător, am îmbrăcat roba, nu poți să stai 31 de ani pe un dosar. Nu se poate! Îți asumi o soluție, oricât ar fi de complicată”, a afirmat Diaconescu.