Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține revenirea copiilor la școală de la începutul anului viitor. Acesta va încerca să își convingă colegii de coaliție că este nevoie ca elevii de școală primară să revină în bănci din ianuarie 2021
„Eu în continuare susțin – și probabil că vor urma aceste discuții după învestirea guvernului – vom susține deschiderea școlii, măcar școala primară, până la clasa a patra, dar eu aș prefera până la clasa a opta , să avem posibilitatea în ianuarie să redeschidem școlile.
Eu voi susține și voi argumenta pentru o astfel de decizie, dar deocamdată nu am discutat când și în ce condiții, dar cred că nu putem pierde un an școlar, mai ales când e vorbva de copii mici, de școala primară, fiindcă nu se poate fără contact permanent direct cu pedagogi, cu învățători”, a spus Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a explicat pentru Digi24 că unitățile de învățământ s-ar putea redeschide la sfârșitul lunii martie – început de aprilie, după ce se încheie a doua etapă de vaccinare. Aceasta include vaccinarea cadrelor didactice, a vârstnicilor și a persoanelor din categoriile vulnerabile.
„În faza a doua intră profesorii și populația în vârstă. Asta înseamnă că am putea redeschide școala în siguranță la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie când începem etapa a treia de vaccinare. Atunci am fi terminat etapa a doua pentru categoriile vulnerabile”, a declarat Valeriu Gheorghiță
Potrivit acestuia, copiii nu dezvoltă forme severe de COVID-19, ba chiar mulți nici nu prezintă simptome. Problema este că ei pot transmite virusul unor persoane mai vulnerabile, precum părinților, bunicilor sau profesorilor. De altfel, unitățile de învățământ au fost închise tocmai pentru că, fiind mulți asimptomatici, copiii infectați nu puteau fi depistați din timp, așa încât să fie prevenită răspândirea coronavirusului.
Gheorghiță a mai susținut că activitatea în interiorul școlilor a fost foarte bine organizată, riscul de transmitere a SARS-CoV-2 fiind foarte mic. Problema a ținut mai mult de activitățile conexe celor din interiorul școlilor – transportul în comun, de exemplu.
În contextul actual, Comisia Europeană recomandă statelor membre extinderea vacanței școlare de iarnă sau cursuri online după sărbători, ca soluție pentru răspândirea pandemiei de COVID-19.
„Pentru a reduce riscurile de transmitere a virusului în perioada următoare sezonului sărbătorilor, luați în considerare prelungirea vacanțelor școlare sau introducerea unei perioade de învățare online ca modalitate a introducerii unei perioade “tampon” și a evitării aducerii infecțiilor în școli. În astfel de cazuri, va fi important să anunțați o dată, cu câteva zile înainte de întoarcerea la școală, până la care familiile cu copii și profesorii sunt rugați să se întoarcă acasă, în cazul în care au călătorit”
În România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 57 care prevede că școlile și grădinițele rămân închise până la data de 23 decembrie, timp în care cursurile vor fi predate în continuare în sistem online. La acea dată va începe vacanța de iarnă, care va dura până pe 10 ianuarie inclusiv.
„Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul României până la data de 7 decembrie 2020, (…), luând în considerare creşterea numărului de persoane infectate la nivel naţional, precum şi creşterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, interacţiunea intensă şi mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o persiune constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ-teritoriale şi a sistemului sanitar (…) Se aprobă prelungirea suspendării activităţiilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem online, pentru perioada 9-23 decembrie 2020”, se arată în Hotărârea nr. 57.