Kelemen Hunor, privind intenția Ungariei de a construi un gard la granița cu România: Nu trebuie să ne isterizăm pentru că nu este împotriva României

Publicat: 15 09. 2015, 23:43

Președintele UDMR Kelemen Hunor și-a exprimat opinia cu privire la intenția Ungariei de construi un gard și la granița cu România și consideră că autoritățile române nu trebuie să aibă o abordare sentimentală în legătura cu aceasta deoarece gardul nu este împotriva țării noastre.

În primul rând, vreau să subliniez, să spun, că nu trebuie să ne isterizăm, să luăm toată chestia asta ca ceva împotriva României și nu trebuie să se folosească pentru a agrava oricum relațiile nu prea bune dintre cele două guverne, pentru că nu este cazul. (…) Eu cred că orice abordare sentimentală, viscerală nu e în regulă.

Trebuie să vedem partea rațională, să vedem de ce am ajuns aici și trebuie să știm și să spunem acest lucru, că nu este împotriva noastră, nu este împotriva României, a cetățenilor români și nu împiedică circulația liberă între cele două state, în interiorul UE”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Președintele UDMR a mai spus că gardul ar putea ajuta România, împingând traseul imigranților spre Croația.

Pe de altă parte, trebuie să vedem și un alt aspect. Că Ungaria vine cu gardul spre noi, în România, spre râul Mureș și eventual dincolo de Mureș, pe o lungime de 20-25 de kilometri, și prin acest gard s-ar putea să împingă ruta refugiaților, a migranților spre Croația, spre Slovenia și nu în sus, către România.

Deci nu vor veni spre noi, pentru că știu că este un gard și acolo și acest lucru înseamnă că România nu se va confrunta cu un val uriaș. (…) Nici România nu e pregătită pentru a primi 20-30-40 de mii de migranți în acest moment, așa cum nici Ungaria nu era pregătită pentru o astfel de situație și nu este pregătită nicio țară din UE. Dacă vreți, într-un fel, acest gard și această soluție s-ar putea, vrând-nevrând, să ne ajute, în sensul că rutele ocolitoare vor fi în altă direcție și nu spre România pentru cei care caută o intrare în spațiul UE. Important este să nu ne isterizăm”, a conchis Kelemen Hunor.