Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că este de acord cu soluțiile propuse de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, pentru stimularea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 și spune că ar fi de acord chiar și cu măsuri mult mai dure decât obligativitatea testării personalului medical nevaccinat, transmite Agerpres.
Datele CNCAV arată că, până marți seară, la nivel național au fost vaccinate în schemă completă peste 4,81 milioane de persoane.
Kelemen Hunor, despre stimularea vaccinării anti-COVID-19
„Doamna ministru a prezentat propuneri care, din punctul nostru de vedere, sunt susţinute, pot fi susţinute şi, bineînţeles, vor fi mai departe discuţii la nivelul Guvernului – şi cu restricţii, şi cu stimulente -, deci merg împreună toate aceste lucruri. Trebuie să facem ceva, ceva mai mult decât am făcut până acum pentru că lucrurile nu stau bine. Suntem sub 5 milioane de persoane vaccinate, nu se poate sta aşa şi sunt multe exemple din statele europene şi nu numai unde astfel de măsuri au avut rezultate. Deci, vom susţine aceste măsuri, dar nu vreau să intru în amănunte când şi sub ce formă. Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu o propunere, Guvernul decide, dar trebuie să vină cu o propunere exactă, o hotărâre de guvern”, a afirmat Kelemen Hunor, marți, după ședința coaliției de guvernare.
Întrebat dacă ar fi de acord ca personalul medical să fie obligat să se testeze din bani proprii în cazul în care nu este de acord să se vaccineze, Kelemen Hunor a spus: „Da, sunt de acord. Eu aş fi de acord cu multe lucruri mult mai dure pentru că, dacă nu ar fi fost câteva vaccinuri obligatorii, mulţi dintre noi nu am sta astăzi aici”.
„Deci, eu aş fi de acord cu măsuri mult mai dure, dar, sigur, lucrurile trebuie văzute în evoluţie. Da, sunt de acord cu ce s-a prezentat astăzi în coaliţie, vom fi de acord şi vom susţine aceste măsuri”, a adăugat Kelemen Hunor.
Există multe posibilități pentru stimularea vaccinării și există și bani pentru astfel de demersuri, a precizat vicepremierul.
„Da, există bani, dacă ne gândim cât a costat România tratamentul legat de COVID-19 în ultima perioadă, în jur de 500 milioane, şi dacă suntem conştienţi că urmează valul 4, atunci trebuie să avem măsuri proactive, să reducem cât de mult posibil efectul valului 4”, a mai afirmat Kelemen Hunor.