Justiție de vitrină și tăcere impusă: cazul unui SLAPP pe ritm de gimnastică

Publicat: 06 04. 2025, 12:05
Sursa foto: Pixabay

Într-o democrație funcțională, vocile critice nu ar trebui să fie reduse la tăcere prin forța portofelului juridic. Și totuși, exact asta pare să se fi întâmplat recent în lumea aparent grațioasă a gimnasticii ritmice românești. Federația Română de Gimnastică Ritmică, condusă de către doamna Irina Deleanu din anul 2002,  a angajat o celebră și costisitoare casă de avocatură pentru a contesta și bloca în instanță înființarea unui ONG care și-a propus să apere drepturile sportivilor. Ne referim aici la Asociația Română pentru Apărarea Drepturilor Sportivilor – Europa Unită. Adică exact ceea ce o federație sportivă ar trebui, în mod normal, să protejeze și să încurajeze.

Această acțiune amintește izbitor de tacticile SLAPP – Strategic Lawsuits Against Public Participation – procese strategice intentate nu pentru a câștiga juridic, ci pentru a intimida, descuraja și reduce la tăcere inițiativele incomode. Cu alte cuvinte, un proces menit mai degrabă să epuizeze nervii și resursele celor care îndrăznesc să critice sau să se organizeze, decât să corecteze o ilegalitate reală.

Ironia? Poți interzice un ONG pe hârtie, dar nu poți interzice ideea care l-a născut. Nu poți da în judecată dreptul la inițiativă civică, oricât de scump îți permiți onorariul avocaților.

Blocarea unui ONG e ca și cum ai crede că dacă rupi microfonul, oamenii nu mai au nimic de spus. De fapt, au.

Atunci când o instituție care ar trebui să apere sportivii folosește tribunalele ca pe niște saltele de amortizat criticile, întrebarea nu mai este cine are dreptate, ci cine se teme cel mai tare de întrebări.

Nu ar trebui să ne mire de ce în peisajul sportiv autohton nu există o asociație funcțională care să apere drepturile sportivilor și antrenorilor. Cel mai probabil astfel de ONG-uri, care exprimă de altfel vocea societății civile, au mai fost blocate de-a lungul timpului pentru ca riscau să deranjeze niște interese și să-și bage nasul acolo unde nimeni nu a îndrăznit până acum.

Dar în esență problema este ca această platformă, ARADS, care deocamdată este parte a ONG-ului Atelierul de Soluții, și-a permis să demaște o serie de abuzuri care au marcat gimnastică ritmică românească în ultimele decenii. Și acum a venit “pedeapsa”.

Despre aceste abuzuri și demersurile ARADS s-a discutat si la postul B1 în cadrul emisiunii Check Media din data de 2 martie, alături de senatorul Ștefan Pălărie, secretarul de stat Cristian Jura și dl. Bobby Păunescu.