Jurnalistul Moise Guran susține că declarațiile ministrului Agriculturii sunt "înregistrări pe nașpa": Nu m-aș fi așteptat la așa ceva de la Ziarul Financiar (VIDEO)

Publicat: 01 04. 2016, 11:49

Jurnalistul Moise Guran a dezvăluit în emisiunea sa de la Digi24 că declarațiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru Ziarul Financiar sunt, de fapt, "înregistrări pe nașpa".

Irimescu a făcut o serie de afirmații șocante pe care Ziarul Financiar le-a prezentat ca făcând parte dintr-un interviu acordat jurnaliștilor săi.

Ministrul Agriculturii a declarat că în România intră pe piață carne veche de 40 de ani, care a fost congelată și ținută ca rezervăd e hrană, că salamul de spală cu oțet și apoi pus pe rafturile hipermarketurilor, că peștele macrou ar putea îmbolnăvi oamenii pentru că nu este eviscerat, acesta conținând un vierme numit Anisakis, așa cum se întâmplă în UE și că din țara noastră au ieșit camioane de bani cu știința autorităților. Totodată, el a tras concluzia că România este o țară de "mâna a 10-a" și că oficialii care au guvvernat țara până acum sunt responsabili de situația în care se află.(Detalii AICI)

Ministrul Agriculturii: În intestinul macroului stă viermele Anisakis. În toată Europa este eviscerat, la noi nu, pentru că România e o țară de mâna a zecea

Deși "oamenii spun adevrăul la beție" sau când știu că nu sunt înregistrați, Moise Guran se declară dezamăgit de modul în care Ziarul Financiar a acționat"

"E o poveste întreagă cu declarațiile lui Achim Irimescu. Deci, vine ministrul Agriculturii și spune că în România e jale cu carnea importată și care e veche de 40d e ani, cu salamul care se spală cu oțet adus din import și se pune în vitrină, despre cum ies ies banii din țară cu camionul și se duc în elveția, de parcă vorbești cu dacopații.

A spus aceste într-un interviu pentru Ziarul Financiar. Cel puțin așa a fost rpezentat de cei de la ZF. Prima dată când am văzut chestiunea asta am zis: A înnebunit ministrul Agriculturii! După care am așteptat, iar cei de la ZF au dat și înregistrarea. Înregistrarea este însă de o calitate atât de proastă încât puținii reporteri care au făcut teren în România și-au dat seama că este o înregistrare făcută cu un reportofon în buzunar. Noi le zicem “înregistrări pe nașpa”.

Adică, cel care vorbește poate să bată și câmpii pentru că el crede că nu este înregistrat. După care tu îl dai la ziar. Nu m-aș fi așteptat la așa ceva de la Ziarul Financiar.

E drept, se spune că “oamenii vorbesc adevăruri la beție”. Am aflat măcar ce gândește ministrul Agriculturii din România. Omul e bine intenționat. Ar vrea să consumăm mai mult din producția internă și a făcut în toate felurile pe cei care import mâncare în România", a declarat Moise Guran.

Ministrul Agriculturii: În Vest, când se face o afacere cu statul, banii rămân în țară. În România, în ultimii cinci ani de guvernare s-au scos 35 de miliarde de euro, cu camionul, și s-au dus în Elveția

Ministrul agriculturii Achim Irimescu: Eu nu iau ciubuc, de aceea deranjez. Din România s-au scos în ultimii cinci ani 35 de miliarde de euro cu camionul, în Elveţia. AUDIO –> http://bit.ly/1MDKgOJ

Posted by Ziarul Financiar on 31 Martie 2016

Ulterior, Ministerul Agriculturii a revenit cu un comunicat de presă.

"Referitor la articolul publicat joi, 31 martie 2016, în Ziarul Financiar, cu titlul: “Ministrul agriculturii Achim Irimescu: >”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

  • Afirmația ministrului Achim Irimescu, preluată în titlul știrii, conține informații privind unele situații punctuale relatate recent în mass-media și în cazul cărora organele de control au întreprins acțiuni pentru stoparea unor asemenea practici ilegale, eliminând riscul unor situații care ar putea lăsa loc unor interpretări generalizatoare. Au fost, desigur, cazuri izolate.
  • În același context, declarația ministrului Achim Irimescu se referă la întărirea capacității de control operată de autoritățile statului (prin necesitatea creșterii numărului de controale prin eșantionare care se fac conform legislației în vigoare) astfel încât riscul de comercializare a unor produse neconforme să fie diminuat cât mai mult.
  • Încă de la preluarea mandatului, ministrul Achim Irimescu a subliniat importanța sănătății și securității alimentare, reliefând rolul autorităților cu atribuții de control (ANSVSA, ANPC, Direcția Generală a Vămilor, etc) atât în ceea ce privește protejarea consumatorului final, cât și în ceea ce privește conformarea producătorilor, procesatorilor și retailerilor la standardele europene și internaționale de sănătate alimentară. Fără un control permanent și eficient, nu este protejat nici consumatorul, nici cei aflați pe lanțul de producție și comercializare (producătorul, procesatorul și retailerul)."