Jumătate dintre becurile economice existente pe piaţă au etichete mincinoase (VIDEO)
Jumătate dintre becurile economice existente pe piaţă au etichete mincinoase şi nu iluminează optim locuinţa. Semnalul vine de la reprezentanţii companiilor de profil, dar şi de la apărătorii drepturilor consumatorilor. Există diferenţe majore între două corpuri de iluminat care ar fi trebuit să fie identice, respectiv între unul economic şi altul cu incandescenţă. Consumatorii nu pot fi apăraţi de înşelăciuni pentru că în România nu există niciun laborator care să testeze conformitatea între ceea ce scrie pe ambalaj şi realitate, informează B1 TV.
”De cele mai multe ori sunt lucruri trucate. Pe etichetă este specificată o echivalenţă a unui bec cu incandescenţă, dar nu este o echivalenţă corectă. La becurile noi trebuie să ne uităm la fluxul luminos, care se măsoară în lumeni”, a susținut Dan Vătăjelu, președinte Asociația pentru Iluminat.
Cu alte cuvinte, lumina din casă este mult mai slabă decât cea promisă de producătorul becului. Ca să nu fie păcăliţi, clienţii trebuie să se uite atent la echivalenţa dintre watti şi lumeni. Adică dintre putere şi fluxul luminos. Astfel, dacă doriţi puterea unui bec de 100 de watti, trebuie ca becul economic să promită cel puţin 1.300 de lumeni.
Nu doar informaţiile legate de unităţile de măsură par să fie mincinoase.
”Am găsit becuri pe a căror etichetă scria că are trei ani garanţie, iar pe verso că are 20.000 de ore de funcţionare, ceea ce înseamnă 20 de ani. Puţin probabil.
Hiba majoră este că acum cu Hexi Pharma, cu laboratoare, cu certificări, în acest domeniu, pe teritoriul României, nu avem un laborator care să certifice că acel bec este de atâţia watti, de atâţia lumeni, are garanţie nu ştiu câţi ani”, a susținut Sorin Mierlea, de la Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor.
România importă anual peste 12 milioane de becuri, dar jumătate dintre ele au etichete mincinoase, spun reprezentanţii industriei. La rândul lor, cumpărătorii susţin că au observat că lumina din casele lor este mult mai slabă decât înaintea utilizării corpurilor noi de iluminat. Cu toate acestea, nu ştiu cum să aleagă becurile.
Producătorii care nu respectă regulile de etichetare riscă amenzi usturătoare şi chiar suspendarea temporară a activităţii.
Jumătate dintre becurile economice existente pe piaţă au etichete mincinoase
#DIRECT_ONE_e917kc#