Julian Assange va cere grațierea după ce a pledat vinovat conform Legii spionajului, spune soția sa, Stella

Julian Assange va cere grațierea după ce a pledat vinovat conform Legii spionajului, spune soția sa, Stella

Soția lui Julian Assange a spus că soțul ei va cere grațierea președinției americane după ce a încheiat un acord pentru a accepta o acuzație de vinovăție în temeiul Legii SUA privind spionajul. Fondatorul WikiLeaks este în prezent în drum spre Australia, după ce a fost eliberat din închisoare din Marea Britanie.

Assange urmează să fie grațiat de Joe Biden

Assange se află la o audiere pe insula Saipan din Insulele Mariane de Nord, unde va fi condamnat miercuri la ora locală 9:00 (23:00 GMT marți), potrivit BBC.

„Faptul că există o pledoarie de vinovăție, în temeiul Legii privind spionajul în legătură cu obținerea și dezvăluirea informațiilor privind Apărarea Națională, este evident o îngrijorare foarte serioasă pentru jurnaliști în general”, a declarat ea pentru Reuters.

Ea a spus agenției că au fost „câțiva ani grei” și că nu va crede cu adevărat că soțul său este liber până când nu se vor reîntâlni. Ea a spus că este încă îngrijorată că ceva nu va merge bine. Stella Assange, un avocat care a lucrat la campania sa pentru eliberare de mulți ani, a spus:

„Mă simt încântată. De asemenea, mă simt îngrijorată, pentru că sunt atât de obișnuită cu asta. Se poate întâmpla orice. Îmi fac griji până când grațierea sa nu este semnată, îmi fac griji. O să cred cu adevărat când îl voi avea în fața mea și îl voi îmbrățișa și abia atunci va deveni ceva real.”

Acuzarea penală a lui Assange reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare

Ea a confirmat că intenționează să lanseze o campanie de strângere de fonduri, după ce a închiriat un zbor care să-l ducă din Marea Britanie în Australia prin Thailanda și Insulele Mariane de Nord a costat 500.000 USD. Ea a declarat pentru Reuters:

„Politica Australiei spune că va trebui să-și plătească propriul bilet de avion, a trebuit să închirieze un zbor și, prin urmare, va fi îndatorat atunci când aterizează în Canberra.

Vom lansa un fond de urgență pentru a încerca să obținem acești bani, astfel încât să putem plăti guvernul australian înapoi pentru zborul spre libertate.”

Cuplul are doi copii, care se află cu ea în Australia, dar încă nu li s-a spus că tatăl lor a fost eliberat. „Tot ce le-am spus a fost că am o mare surpriză”, a spus ea pentru BBC, spunând că detaliile eliberării lui Assange trebuie să fie ținute secreet în timp ce călătoreau în Australia și „evident că nimeni nu poate opri un copil de cinci și un copil de șapte ani, să vorbească despre asta.”

Acordul de recunoaștere a vinovăției vine la câteva luni după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ia în considerare o solicitare din partea Australiei de a renunța ca SUA să-l judece pe Assange.

Assange a fost inculpat în timpul administrației fostului președinte Donald Trump pentru eliberarea a sute de mii de documente militare americane clasificate despre războaiele coordonate de Washington în Afganistan și Irak. Mulți susținători ai libertății presei au susținut că acuzarea penală a lui Assange reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`