Julfa, desert tradițional de Crăciun. Cum se prepară tortul țăranului român

Publicat: 22 12. 2023, 14:25
Actualizat: 22 12. 2023, 14:27
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Cu toate că de-a lungul timpului bucătăria românească s-a schimbat, în județul Botoșani se păstrează câteva rețete de sărbători, vechi de câteva sute de ani.

Printre acestea se numără și adevăratul tort autentic românesc. Este vorba despre julfă, un preparat cu semnificații religioase aparte, notează Adevarul.

Delicii tradiționale de Crăciun

Pentru cei care nu au auzit până acum de acest desert, julfa este de fapt umplutura de semințe de cânepă care au fost pisate şi fierte. În trecut, nu era Crăciun adevărat în casele țăranilor fără acest preparat.

Făcută din foi de turtă coapte pe vatră și acoperite cu o pastă făcută din cânepă, julfa era efectiv un „tort”. Astăzi puțini români mai cunosc adevărata reţetă de julfă.

Sonia și Maricel Apalaghiei, doi dintre cei mai renumiți meșteri populari din județul Botoșani, încă mai fac julfă de Crăciun, un obicei pe cale de dispariție. Cuplul, din cătunul Hulub, comuna Dângeni, spun despre acest fel de mâncare că are câteva sute de ani și este o tradiție moștenită din generație în generație.

„Din moşi-strămoşi se face julfa. Se folosesc turte din făină, fără drojdie, miere, seminţe de cânepă, nucă şi cam atât. Este autentic românească. Cu astea ne-am trezit şi nu închipuim Crăciun fără ea”, a declarat Sonia Apalaghiei.

Cum se prepara julfa, desert tradițional de iarnă

Ingredientul principal pentru turtele cu julfă este cânepa. După ce semințele de cânepă au fost coapte, ele trebuie zdrobite într-o piuă de lemn până se obține o pastă. De asemenea, peste pasta obținută se adaugă apă călduță, tocmai pentru a separa cojile de sămânță.

„Turte simple, fără drojdie, din făină, apă și sare, pe care le coacem pe vatră, direct”, a mai spus Sonia Apalaghiei.

După ce turtele au fost coapte, fiecare în parte se unge cu miere. Mai mult, ele sunt acoperite de un strat de cremă de cânepă, în care se adăugă și nucă. În total se pun 12 straturi, iar julfa arată exact ca un tort.

Julfa are o semnificație religioasă profundă

Se spune că cele 12 straturi reprezintă lunile anului. Pe de altă parte, julfa mai este cunoscută și sub denumirea de „Pelincile Domnului”, „Pelincile lui Hristos” sau „Scutecele lui Iisus”.