Județul Sibiu, cel mai afectat de pandemia de coronavirus: Pacienții COVID-19 încep să fie internați și în secţiile cu paturi pentru cei care nu erau infectaţi

Publicat: 13 11. 2020, 11:02

Județul Sibiu a devenit regiunea cea mai afectată de pandemia de coronavirus, nu doar pentru România, dar rata de mortalitate urcă Sibiul în topul negru COVID din Europa.

Județul Sibiu, cea mai mare rată de infectare. Decizie drastică luată în spitale

În municipiul Sibiu, rata de infectare a depășit 11 cazuri la mia de locuitori, iar cea pe județ, a scăzut la 7. În ultimele 24 de ore, 362 de cazuri noi au fost înregistrate, dintr-un total de 9 799 depistate în țară, în urma a 31 de mii de teste.

Încă de luni, Sibiul a depăşit rata de infectare la care o localitate este plasată în carantină, 6 cazuri la mia de locuitori. Cu toate acestea nu a fost luată această măsură.

DSP Sibiu a trimis către INSP propunerea de carantinare pentru Sibiu şi alte 3 localităţi din judeţ: Șelimbăr, Cisnădie și Tălmaciu. Așa se face că vineri, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, se așteaptă carantinarea municipiului reședință de județ.

Totodată, județul Sibiu, pentru a treia zi consecutiv s-a aflat joi în topul județelor din țară, cu o rată de 7,19 la mia de locuitori.

Cu toate că până în acest moment, prefectul Mircea Crețu a declarat că nu se dorește impunerea carantinei în nicio localitate din județ, numărul alarmant de cazuri de infectare cu noul coronavirus l-a determinat să ia în considerare o astfel de decizie.

În aceste condiții, cadrele medicale fac tot mai greu față numărului mare de pacienți. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) a decis, vineri, să spitalizeze pacienţii COVID-19 şi în secţiile Medicală I şi Medicală II, care erau până acum considerate „verzi”, adică secţii cu paturi pentru pacienţii care nu erau infectaţi, a anunțat directorul medical al unităţii, medicul Florin Grosu, pentru Agerpres.

Câte patruri cu oxigen există în cele două secții non-COVID

Directorul general al SCJU Sibiu, medicul Liliana Coldea, explica, în urmă cu două zile, că în aceste două secţii sunt 46 de posturi de oxigen.

„În Medicală I şi II sunt 46 de posturi de oxigen. Aceste posturi, ca să fie funcţionale, sunt condiţionate de existenţa staţiei de oxigen, care este închiriată şi care este în curs de a veni în ţară şi de a fi amenajată în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu. (…) Luăm în discuţie orice posibilitate de a creşte numărul de paturi de spitalizare”, a spus, miercuri, Liliana Coldea.

SCJU Sibiu tratează cei mai mulţi pacienţi COVID-19 din judeţ, în Unitatea de Primiri Urgenţe, ATI, Secţia de Boli Infecţioase, containere aflate în curtea spitalului, unde au fost amenajate saloane şi, de vineri, şi în saloanele secţiilor Medicală I şi Medicală II.