Județele din România unde oamenii nu au locuri de muncă. Din ce bani se întrețin

Județele din România unde oamenii nu au locuri de muncă. Din ce bani se întrețin
Petis / Facebook

România are multe locuri în care oamenii se chinuie să trăiască din azi pe mâine. În trei județe, doar 40% dintre localnici lucrează pentru că restul nu sunt apți de muncă. Unii dintre ei nu au avut niciodată un loc de muncă. Un asistent social a explicat problema, dar și modul în care oamenii reușesc să supraviețuiască.

Județe sărace din România

Cele trei județe dominate de sărăcie sunt Botoșani, Giurgiu și Călărași. Aici, oamenii care nu au un loc de muncă nu plătesc taxe, impozite, dar nu primesc asigurare medicală sau pensie, conform Cancan.

Localnicii care trăiesc în mediul rural își duc traiul cu ajutorul agriculturii și creșterii animalelor. În aceste zone, șansele de angajare sunt foarte mici, iar cei care au locuri de muncă trebuie să facă naveta la oraș. În unele comune nu există nici măcar un medic de familie.

Un asistent social din comuna Dobârceni a explicat această problemă. În cazul multor persoane, sărăcia este combinată și cu viciile, fie alcool, fie tutun, iar acestea nu fac altceva decât să agraveze situația.

De ce nu lucrează oamenii

Altă problemă este distanța mare față de oraș, dar spune că există condiții în care oamenii să facă naveta. Din păcate, aceste persoane se complac în situația în care se află și decât să se strofoace să își găsească un loc de muncă preferă să stea.

„Sunt persoane care, pe lângă sărăcie, încep să aibă vicii, adică mai ales consum de alcool. Și de acolo încep și problemele în familie, cu copii, certuri, și alte și alte probleme. Ei nu înțeleg că-și fac rău cu mâna lor. De multe ori, este o distanță mare față de oraș, dar ar putea exista condiții pentru navetă în zonele urbane. Mulți însă ajung să se complacă în situația pe care o au. Nu sunt deschiși să meargă către oraș, să facă navetă, să încerce altceva. Și cu cei de la AJOFM am încercat mai multe acțiuni prin care să beneficieze de calificări, să găsească loc de muncă, măcar necalificați, să aibă un venit, dar ei tot da, da…și nu mai merg. Preferă să stea așa”, a declarat Elena Vechiu, asistent social din comuna Dobârceni.

Un localnic din Costești, județul Botoșani, a spus că prefer să crească animale și păsări, în timp ce alții spun că nu este rentabil să se angajeze la oraș pentru că salariul este mic, iar din acei bani trebuie să plătească naveta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`