Județele cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală. Gheorghiță: N-aș vrea să spun că sunt codașe. Foarte probabil că numărul celor care au trecut prin boală este foarte mare și de aceea se amână decizia de vaccinare (VIDEO)

Publicat: 11 05. 2021, 12:08

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit, în conferința de presă de marți dimineață, despre județele cu ceea mai mică rată de acoperire din țară.

Precizările lui Valeriu Gheorghiță despre județele cu cele mai mici rate de acoperire vaccinală

Întrebat care sunt județele codașe în ceea ce privește rata de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”N-aș vrea să spun neapărat că sunt județe codașe. Sunt județe în care foarte probabil că numărul persoanelor care au trecut prin boală este foarte mare, vă dau exemplul din Suceava, unde probabil că procentul celor care au făcut infecția cu SARS-CoV-2 este foarte mare. Nu am date exacte din județul respectiv în ceea ce privește seroprevalența, însă este unul dintre motivele pentru care oamenii amână decizia de vaccinare.

În Suceava, rata de acoperire vaccinală este de circa 10,47%, iar din populația eligibilă, circa 13%.

În Botoșani – 11%, iar din populația eligibilă, 13,4%.

În Giurgiu – 11,38%, iar din populația eligibilă, 13,51%.

În Bacău – 11,48%, iar din populația eligibilă, 14,11%.

În Neamț – 11,9%, iar din populația eligibilă, 14,45%”.

Care sunt județele cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală

De asemenea, întrebat cum s-au gândit autoritățile să-i convingă pe oamenii din aceste zone să se vaccineze, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”Cred că în momentul de față este important ca, la nivel local, reprezentanții autorităților să se implice cât se poate de mult în tot ceea ce înseamnă campanie de vaccinare, începând de la informare, comunicare, până la organizarea efectivă a activităților. În mod deosebit în mediul rural, cred că puterea exemplului, mai ales a celor care se bucură de credibilitate crescută, și mă refer aici la primar, angajații din primărie. În localitățile în care ei sunt vaccinați, numărul celor care doresc să se vaccineze este, evident, mai mare. Deci toate aceste modele funcționează și cred că o implicare și o solidaritate din partea tuturor este binevenită în acest moment. Dacă vom organiza doar o campanie de comunicare și informare la nivel central, sigur, nu va reuși să se plieze pe toate particularitățile din fiecare județ și localitate, în parte”.

În aceeași conferință de presă, Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre județele cu cele mai multe persoane vaccinate anti-COVID-19.