Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat miercuri, într-o intervenție telefonică în cadrul elisiunii ”Evenimentul zilei„ de pe B1 TV, referitor la cazul Marianei Rarinca, femeia care a fost achitată după ce a petrecut șase luni în arest, că acest caz nu este unul neobișnuit.
”Cazul despre care vorbiți nu este strigător la cer. Adică există o procedură judiciară care s-a finalizat cu o altă soluție față de cea așteptată de victimă și cea așteptată de public. Avem un caz în care o persoană a fost arestată iar, în final, ea a fost achitată definitiv. Motivarea acestei hotărâri încă nu este făcută. Încă nu avem cum să știm motivele pentru care judecătorul din ultima instanță a dat o soluție de achitare. Dacă omul este nevinovat este firesc ca el să nu fie tras la răspundere. Dar motivele efective pentru care persoana aceasta a fost achitată urmează să fie lămurite prin motivarea hotărârii”, a explicat Danileț.
„Din datele publice de până acum, rezultă că s-a săvârșit o faptă nelegală de către persoana în cauză, însă ea nu răspunde penal. Motovele de arestare sunt altele decât motivele de condamnare și este greșit să să ceară judecătorilor ca pe toate persoanele pe care le-au arestat să le condamne. Așa ar însemna că se înlătură rostul unui proces penal. O persoană este arestată în momentul în care, prin acțiunile sale, pune în pericol desfășurarea normală a unui proces penal și este condamnată numai dacă este vinovată”, a mai explicat membrul CSM.
Întrebat cine ar trebui să stabilească dacă un magistrat a greșit și ce măsuri s-ar putea lua împotriva celor care au greșit, Cristi Danileț a precizat: „Dacă magistrații implicați în soluționarea acestui dosar au acționat cu rea credință sau cu gravă neglijență ei pot fi trași la răspundere disciplinară în condițiile statutului magistraților. De altfel, Inspecția Judiciară a și fost sesizată în mod oficial de căttre CSM pentru a demara varificările în acest sens”.
Referitor la cererea formulată de Călin Popescu Tăriceanu și de alți patru senatori la adresa șefului sttaului de a le înlătura din funcții pe Livia Stanciu și pe Laura Codruța Kovesi, judecătorul a declarat că un astfel de gest este revoltător.
”Este revoltător să văd că președintele Senatului împreună cu alți senatori cer intervenția președintelui statului pentru a se înlătura două persoane de la conducerea sistemului judiciar care nu au fost implicate în instrumentarea acestui dosar. Nici doamna Stanciu, care a fost victimă în cazul respectiv, nici doamna Kovesi care conduce o structură anticorupție, dar care nu a instruemnatat cazul, nu sunt responsabile de modul în care s-a desfășurat procedura penală. Iar politicienii nu pot să ceară președintelui statului demiterea. Nu există un instrument în mâinile președintelui statului pentru a interveni incariera magistraților”, a spus Cristi Danileț.