Judecătorul Cristi Danileț cere sesizarea CCR după votul din Senat în cazul Oprea: Consider că s-au depășit limitele imunității parlamentare. Pentru infracțiunile de drept comun, un ministru trebuie cercetat ca orice cetățean obișnuit (VIDEO)

Publicat: 21 09. 2016, 20:34

Judecătorul Cristi Danileț, de la Consiliul Superior al Magistraturii, susține că președintele României, premierul sau președintele CSM ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională pentru conflict între puterile statului, după ce senatorii au votat luni împotriva ridicării imunității lui Gabriel Oprea pentru a fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, Danileț a declarat că, în opinia sa, în acest caz s-au depășit limitele imunității parlamentare și că un ministru ar trebui cercetat ca orice cetățean pentru infracțiunile de drept comun.

”Voi sesiza în mod formal Consiliul Superior al Magistraturii pentru ca în următoarea ședință a plenului să se discute dacă este cazul sau nu să fie sesizată Curtea Constituțională cu privire la un conflict ivit între două autorități ale statului, pe de o parte este vorba despre autoritatea legislativă, adică Parlamentul, pe de altă parte, autoritatea judecătorească, reprezentată prin Parchete și instanțe judecătorești. Eu consider că, atât timp cât în Parlament s-a decis că un fost ministru nu poate fi urmărit pentru o infracțiune de drept comun, s-au depășit limitele imunității parlamentare, și anume, un ministru nu poate fi urmărit pentru actele îndeplinite în exercitarea funcției sale, dar pentru infracțiunile de drept comun, un ministru trebuie cercetat ca orice cetățean obișnuit pentru a se vedea dacă este vinovat sau nu de comiterea acelei infracțiuni”, a declarat Cristi Danileț.

Judecătorul Cristi Danileț cere sesizarea CCR după votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea

#DIRECT_ONE_s9gm47#

”În momentul de față, consider că Parlamentul a uzurpat atribuții care aparțin doar sistemului judiciar și acest lucru, în mod firesc, trebuie adus în fața Curții Constituționale pentru a avea o decizie în acest sens.

Personal, încă din anul 2008, am avut ieșiri publice în mod repetat pe acest subiect. Din păcate, niciun președinte al CSM nu și-a asumat exercitarea acestei atribuții, și anume sesizarea Curții Constituționale. Repet, nu am nimic cu imunitatea, fie a parlamentarilor, fie a membrilor Guvernului, ci este vorba despre săvârșirea unor infracțiuni de drept comun care trebuie lămurite de procurori”, a mai spus judecătorul CSM.

Procurorii solicitaseră începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morții polițiștului Bogdan Gigină, dar senatorii au respins-o cu 73 de voturi ”împotrivă” și 45 de voturi ”pentru”.