Judecătorul candidat pentru Înalta Curte care a dat doar sentință cu suspendare pentru act sexual cu un minor, justificând că fetița și-a dat acordul, e chiar Lia Savonea, şefa Curţii de Apel Bucureşti / Comisia CSM i-a dat cel mai mare punctaj

Judecătorul candidat pentru Înalta Curte care a dat doar sentință cu suspendare pentru act sexual cu un minor, justificând că fetița și-a dat acordul, e chiar Lia Savonea, şefa Curţii de Apel Bucureşti / Comisia CSM i-a dat cel mai mare punctaj
Judecătoarea Lia Savonea, fostă șefă CSM / Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătorul candidat 1015 pentru Înalta Curte, despre care fostul ministru al Justiției, Stelian Ion (USR), a susţinut că a dat doar sentință cu suspendare într-un dosar de act sexual cu un minor, justificând că fetița și-a dat consimțământul, este Lia Savonea, fostă șefă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și actuala șefă a Curții de Apel București. Comisia CSM i-a dat cel mai mare punctaj. Surse G4Media, unde a apărut această informaţie, au declarat că Savonea ar putea viza în viitor chiar postul de președinte al Înaltei Curți.

Lia Savonea și-a depus candidatura pentru unul din cele șase posturi vacante de judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ea e acum şefa Curţii de Apel Bucureşti, iar în trecut a condus CSM.

G4Media a obținut hotărârea judecătorească neanonimizată ce ar arăta că Savonea e judecătorul care a dat doar o condamnare cu suspendare într-un caz de abuz sexual asupra unei fetițe de 13 ani:

Sursa: G4Media

Celălalt judecător a fost Daniel Grădinaru, actualul preşedinte al CSM, fost purtător de cuvânt al Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit G4Media, Comisia CSM i-a dat Liei Savonea cel mai mare punctaj – 48, următorul candidat obținând doar 39 de puncte. Ceilalţi candidaţi au luat sub 35 de puncte şi, potrivit regulamentului, au fost descalificaţi.

Ce afirmase Stelian Ion despre candidatul 1015

Pe 1 martie, într-o postare pe Facebook, fostul ministru Stelian Ion atrăgea atenția că unul dintre candidații pentru Înalta Curte, candidatul 1015, a dat o pedeapsă extrem de blândă unui bărbat de 41 de ani, care și-a abuzat sexual nepoata de 13 ani. Individul a primit 8 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, procurorul a făcut apel, dar judecătorul candidat acum la Înalta Curte a considerat că pedeapsa e suficientă deoarece și victima a fost de vină pentru că nu s-a împotrivit.

„Halucinantă este însă gândirea judecătorului:

`Este adevărat că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prezintă o anumită gravitate şi urmare comiterii acesteia dezvoltarea psiho-socială a persoanei vătămate ar putea fi afectată în mod negativ, însă Curtea, reţine, în egală măsură, împrejurarea că persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute, fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliţie cu ocazia dispariţiei acesteia de la domiciliu din octombrie (…) când s-a mutat la locuinţa concubinului său, martorul (…) cu care intenţiona să se căsătorească`.

Înțelegeți? Deci copila de 13 ani are și ea partea ei de vină că a fost abuzată de degeneratul ăla, care era și unchiul ei. De ce nu a chemat, domnule, poliția? De ce nu le-a spus nici măcar părinților?

Înseamnă că … fapta nu e chiar atât de gravă precum pare, fiind un act sexual „consimțit”, iar o pedeapsă de 8 luni cu suspendare e ok, numai bună să-l îndrepte pe abuzator. Precizarea din hotărâre, că inculpatul s-a dus la victima minoră „după ce consumase băuturi alcoolice la un bar din localitate”, nu a atras atenția, că doar actul era „consimțit”.

Judecătorul acesta, care nu a înțeles nimic din trauma prin care a trecut acel copil, care nu a avut pic de empatie pentru victimă, vrea să promoveze acum la ICCJ, judecător suprem”, scria, pe Facebook, fostul ministru.

Stelian Ion a precizat că a depus în termen legal la CSM observații față de această candidatură. Numai că CSM a respins observațiile, și susține G4Media, a retras deciziile judecătoreşti anonimizate ale candidaţilor.

Reacția lui Stelian Ion după ce controversatul candidat 1015 s-a dovedit a fi chiar Lia Savonea

După publicarea dezvăluirii de către G4Media, Stelian Ion s-a arătat de-a dreptul stupefiat.

„Atâta lipsă de empatie și cinism rar mi-a fost dat să văd! Iar acum doamna Savonea vrea să ajungă judecător suprem, visează probabil să fie și președinte al ICCJ”, a susținut fostul ministru USR.

Stelian Ion a afirmat apoi că judecătorii precum Lia Savonea ar trebui excluși din magistratură: „Dacă asta e imaginea magistraturii române, dacă astfel de oameni ajung să o conducă și la vedere, nu doar din umbră, dezastrul este total. Va trebui să mai treacă încă niște generații pentru a mai repara câte ceva”.

„Înțeleg acum lesne de ce comisia de evaluare a punctat-o pe doamna Savonea cu 48 de puncte din 50, cel mai mare punctaj dintre toți candidații. Pentru că știa cine e și pentru că această comisie a fost numită în mare grabă pe ultima sută de metri a mandatului doamnei Savonea de membru al CSM, cu mare influență asupra celorlalți membri”, a mai scris fostul ministru USR, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`