Judecătorul Adrian Neacşu, membru CSM, trimis în judecată pentru fals şi abuz în serviciu

Judecătorul Adrian Neacşu, membru CSM, trimis în judecată pentru fals şi abuz în serviciu
Foto: evz.ro

Judecătorul Adrian Neacşu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, în prezent suspendat, a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu, informează DNA.

Potrivit procurorilor, „în cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012, inculpatul Neacșu Adrian-Toni, în calitate de judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii și asociate (din care diurnă de detașare în sumă de 13.136,12 lei), aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială și asociate pe baza a 10 documente justificative falsificate de inculpat (foi colective de prezență și cereri pentru plata cheltuielilor de diurnă de detașare)”.

Totodată, procurorii DNA au trimis în judecată și un fost șofer de la CSM, pe nume Roșca Angel Gabriel, pentru participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

„În aceeași perioadă, inculpatul Roșca Angel-Gabriel a încasat în mod nejustificat suma de 7.668,09 lei reprezentând drepturi de natură salarială și asociate (venitul brut și contribuțiile sociale datorate de angajator) pentru cele 55 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. În vederea obținerii acestor bani, inculpatul Roșca Angel-Gabriel a falsificat mai multe documente justificative, respectiv 55 de file din condica de prezență și 71 foi de parcurs ale autovehiculului din dotare. De asemenea, ca urmare a depunerii, la compartimentele de specialitate, a foilor de parcurs false, Roșca Angel-Gabriel a creat în dauna CSM un prejudiciu în sumă de 5.985,18 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului folosit în interesul său și al inculpatului Neacșu Adrian Toni”, se mai arată în comunicatul DNA.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparținând ambilor inculpați.

Secţia pentru judecători a CSM a decis, pe 6 martie, suspendarea din funcţie a judecătorului Adrian Neacşu, de la Tribunalul Vrancea, membru ales în CSM, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia de către procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA au declanşat, în 5 martie, acţiunea penală împotriva judecătorului Adrian Neacşu.

După ce a fost audiat de DNA, Adrian Neacșu a declarat că este nevinovat și că se caută suspendarea sa pentru ca procurorii să mai câștige un loc în CSM.

„Mie se impută săvârșirea unor fapte cu participație improprie, ceea ce înseamnă că aș fi determinat anumite persoane, respectiv pe doamna Alina Ghica, să îmi acorde niște drepturi salariale, în condițiile în care, spun procurorii DNA, dumneaei nu avea cunoștință de faptul că eu aș fi lipsit în anumite zile din sediul CSM. Punctul meu de vedere este extrem de clar: nu sunt vinovat de nimic. S-a pus în mișcare acțiunea penală, ceea ce înseamnă, având în vedere calitatea mea de judecător, respectiv de membru CSM, că domnii procurori au mai câștigat un loc în Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat Neacșu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`