Judecătorul Adrian Bordea, singurul candidat oficial la funcția de președinte al CSM

Judecătorul Adrian Bordea, singurul candidat oficial la funcția de președinte al CSM

Judecătorul Adrian Bordea, actualul vicepreşedinte al CSM, este, până în acest moment, singurul candidat pentru funcţia de preşedinte. Potrivit unor surse citate de Agerpres, procurorul Gheorghe Muscalu ar putea candida pentru funcţia de vicepreşedinte.

Dar potrivit regulamentului, mai pot fi depuse candidaturi chiar şi în timpul şedinţei de alegerea a conducerii CSM, care este programată pentru luni, la ora 13:00.

Judecătorul Adrian Bordea și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii printr-un e-mail trimis membrilor CSM în această săptămână.

În 10 decembrie 2013, plenul Consiliului a luat act de demisia lui Adrian Bordea din funcția de vicepreședinte începând cu 7 ianuarie 2014 și asta pentru că, la noile alegeri să poata fi numit atât un președinte cât și un vicepreședinte concomitent. Adrian Bordea a fost ales vicepreședinte al CSM la sfârșitul lunii februarie 2013, în timp ce președintele Consiliului, Oana Schmidt-Hâineală, pe 4 ianuarie 2013.

Anul trecut alegerea conducerii CSM a iscat un adevărat scandal, după ce judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț și-au retras candidaturile din funcția de vicepreședinte, în contextul în care majoritatea instanțelor din țară votaseră pentru revocarea lor din funcția de membru al CSM. Conducerea Consiliului este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte ai CSM președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al României, ministrul Justiției și reprezentanții societății civile.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`