Judecătorii maramureșeni au dispus DIICOT să dezvăluie identitatea celor care i-au turnat pe membrii clanului Corduneanu

Judecătorii maramureșeni au dispus DIICOT să dezvăluie identitatea celor care i-au turnat pe membrii clanului Corduneanu
Foto: evz.ro

Tribunalul Maramureș a cerut DIICOT desecretizarea documentelor care conțin detalii despre identitatea protejată a martorilor din dosarul clanului Corduneanu. Astfel, interlopii ar putea afla cine sunt cei care i-au ”turnat” sub caracter confidențial. Pronunțarea a fost stabilită, inițial, pentru 14 noiebrie, însă magistrații au dispus repunrea cauzei pe rol.

Judecătorii maramureșeli au decis, în ziua în care trebuiau să dea sentința în procesul interlopilor, să repună pe rol acest dosar. Ei au invocat suspiciuni cu privire la existența martorilor cu identitate protejată invocați de parchet.

“Instanţa apreciază că aceste documente sunt absolut necesare în vederea aprecierii loialităţii şi legalităţii administrării probelor, care beneficiază de regimul confidenţialităţii. De asemenea, pentru aceleaşi considerente, respectiv administrarea probelor cu respectarea principiului loialităţii şi legalităţii, instanţa urmează să solicite DIICOT Iaşi să precizeze dacă se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurilor de protecţie a tuturor persoanelor audiate în cauză sub o altă identitate, urmând să solicite DIICOT Iaşi desecretizarea ordonanţelor de atribuire a identităţii fictive a martorilor, dacă starea de pericol care a determinat iniţial această procedură de audiere a persoanelor nu mai subzistă”, au decis judecătorii marmureşeni.”, arată motivarea judecătorilor.  

Următorul termen de judecată din dosarul repus pe rol va avea loc pe 25 noiembrie. Atunci, în fața instanței sunt așteptați și frații Corduneanu. Avocații acestora declară că decizia instanței este una justă și întăresc ideea problemei martorilor cu identitate protejată.  

„Este un demers corect, care se impunea a fi făcut cu atât mai mult cu cât apărarea a combătut vehement declaraţiile martorilor cu identitate protejată ca şi mijloc de probă. Nu ştim cine sunt, nu am avut posibilitatea niciodată să verificăm declaraţiile date. Acestea sunt trase la indigo iar aceşti martori furnizează informaţii despre toate capetele de acuzare. Am avut dubii cu privire la existenţa în fizic a acestor persoane. Avem convingerea că soluţia pronunţată în final va fi una legală şi corectă. Eu până la momentul acesta nu am mai întâlnit o situaţie de genul acesta într-un dosar de asemenea anvergură”, a spus avocata Anca Drăgoi pentru Adevărul.

Contactat telefonic, Cătălin Prisecaru, șeful DIICOT Iași, a precizat că instanța nu a solicitat nimic insituției pe care o conduce. El a refuzat să ofere vreun comentariu pe marginea soluției oferite miercuri de judecători.

Dosarul Cordunenlilor a fost trimis spre judecată în urmă cu 5 ani. Atunci, majoritatea membrilor importați ai grupării se aflau în spatele gratiilor.

În dosar sunt prezentate metodele de teroare și de îmbogățire a clanului, precum și discții detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră orașul Iași.

Pe parcursul celor cinci ani de proces, toți membrii de seamă ai grupării au fost eliberați din arest preventiv și s-au întor în Iași.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`