Judecătorii italieni au decis: Alina Bica și Ioan Bene rămân în arest la domiciliu până la extrădarea în România

Judecătorii italieni au decis: Alina Bica și Ioan Bene rămân în arest la domiciliu până la extrădarea în România

UPDATE 13 IULIE, ORA 15.50:Alina Bica va sta în arest la domiciliu până când magistrații italieni decid în cazul extrădării sale la București.O decizie similară a fost luată și în cazul omului de afaceri Ioan Bene, și el căutat internațional și găsit în Italia tot vinerea trecută.

Inițial, italienii au transmis că cei doi vor fi plasați în arest în penitenciar, până la decizia privind extrădarea acestora.

STIREA INITIALA

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și omul de afaceri Ioan Bene, care au fost prinși vineri în Italia, vor rămâne în arest în Peninsulă până la extrădarea în România, au decis judecătorii italieni. Cei doi fugari au fost condamnați definitiv în dosare de corupție, în România, și se află, în prezent, în custodia autorităților italiene. Încă nu se ştie cât vor dura procedurile de extrădare.

Alina Bica și Ioan Bene, arestați în Italia

Luni a avut loc procesul la care au avut dreptul fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, dar şi omul de afaceri Ioan Bene, conform normelor Uniunii Europene. Instanţa a luat astfel o decizie cu privire la solicitarea autorităţilor române de extrădare.

Alina Bica și Ioan Bene au fost prinși vineri, în Italia, în zona oraşului Bari. Fosta șefă DIICOT nu a opus rezistență și a mers la secția de poliție, acolo unde a fost audiată.

România trebuie să formuleze o cerere de extrădare a Alinei Bica și a lui Ioan Bene

Șeful Poliţiei Române, chestorul şef Liviu Vasilescu, spune că este doar o chestiune de timp până cei doi fugari vor fi aduşi în ţară. România ar trebui să transmită formal o cerere în acest sens, prin intermediul Ministerului Justiției.

„În această seară, în urma cooperării poliţieneşti internationale, precum şi a bunelor relaţii între ministrul de interne din România şi ministrul de interne din Italia, au fost depistați pe colegii noștri pe teritoriul Italiei doi urmăriți internațional: Alina Bica Mihaela, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizare a infactorilor, fiind condamnată la 4 ani de închisoare, și Bene Ioan, urmărit internațional cu mandat european de arestare, fiind condamnat 6 ani și 2 luni pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri și uz de fals”, a anunțat, vineri seară, șeful Polițiri Române.

Alina Bica a fost dată în urmărire internaţională cu mandat european, în noiembrie 2019, după ce a fugit din România. Ea fusese acuzată de favorizarea infractorilor, pentru care a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. La începutul anului 2018, înainte ca instanța să pronunțe sentința, Bica a fugit din țară.Pentru o perioadă lungă de timp,Alina Bicas-a aflat în Costa Rica. Ulterior s-a spus despre aceasta că s-ar afla în Spania.

Alina Bicas-a aflat la conducereaDIICOTpână în noiembrie 2014. Ea a demisionat atunci în contextul în care era acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat la 61 de milioane de euro.

Alina Bicaa fost numită în funcție în luna mai 2013, la propunerea premierului Victor Ponta care la vremea respectivă era ministrul interimar al Justiţiei. Bica este procuror din anul 1996.

Cât despre Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire pe 31 ianuarie 2018, după ce s-a sustras încarcerării. Omul de afaceri a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Ioan Bene trebuia să își ispășească pedeapsa la Penitenciarul Gherla.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane