Judecătorii de la conducerea UNJR cer CSM să fie verificați de CSAT dacă sunt ofițeri acoperiți: Judecătorii le sugerează Liviei Stanciu, Laurei Codruța Kovesi și lui Tiberiu Nițu să facă cereri similare

Judecătorii de la conducerea UNJR cer CSM să fie verificați de CSAT dacă sunt ofițeri acoperiți: Judecătorii le sugerează Liviei Stanciu, Laurei Codruța Kovesi și lui Tiberiu Nițu să facă cereri similare

Cei opt judecători de la conducerea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România(UNJR) cer Consiliului Sperior al Magistraturii (CSM) să fie verificați de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) dacă sunt ofițeri acoperiți, se arată într-un comunicat al UNJR, citat de flux24.ro.

„Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (U.N.J.R.) face cunoscut că toţi cei opt judecători din conducerea organizaţiei au trimis marţi, 12 mai, cereri nominale către C.S.M. prin care solicită să fie verificaţi personal de către C.S.A.T. dacă sunt ofiţeri acoperiţi. Cei opt judecători îşi menţin poziţia din declaraţiile pe proprie răspundere că nu sunt colaboratori ai serviciilor secrete, însa doresc o verificare oficială a celor declarate pentru a putea recredibiliza actul de justiţie.”, se arată comunicatul citat.

”Iniţiativa proactivă a conducerii U.N.J.R. vine după ce luni, 11 mai, organizaţia a solicitat C.S.M. să ceară C.S.A.T. verificarea individuală a tuturor declaraţiilor pe proprie răspundere date de magistraţi în sensul că nu sunt colaboratori de nici un fel ai serviciilor de informaţii. Aceste declaraţii se dau anual, de peste zece ani, însă nu au fost verificate până acum, în ciuda prevederilor legale în acest sens.Suspiciuni privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în justiţie apar periodic în spaţiul public, însa acestea au fost acum confirmate de un fost preşedinte al
României şi escaladate de o persoană din conducerea S.R.I.”, se menționează în comunicat.

Semnatarii cererii susțin că afirmațiile privind existența unor ofițeri acoperiți printre magistrați aruncă o umbră de îndoială asupra sistemului de justiție ”inoculând în rândul opiniei publice suspiciunea că judecătorii şi procurorii nu sunt independenţi, iar cetăţenii nu au parte în sălile de judecată de procese corecte”.

În acest context, cei opt judecători aflați la conducere UNJR fac un apel la Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, Marius Tudose, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Tiberiu Niţu, procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţiei, Laura Codruţa Koveşi, procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, membrii Consiliului
Superior al Magistraturii, judecători şi procurori, să trimită, la rândul lor, către CSM cereri de verificare pentru a se stabili dacă sunt ofițeri acoperiți.

Cei opt judecători care solicită acest lucru sunt Natalia Roman, preşedinte UNJR, Angelica Costea, vicepreşedinte UNJR, membrii Consiliului Director al instituției, Dana Gîrbovan, Simona Neacşu , Iulia Craiu, Loreley Mirea, Marius Motolea, și secretarul UNJR, Ioan Ilieş Neamţ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card