Judecătorii cer CSM să apere magistrații faţă de suspiciunea implicării SRI în actul de justiție

Publicat: 19 05. 2015, 07:46

Judecătorii cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere magistraţii în faţa suspiciunii implicării SRI în actul de justiţie dincolo de limitele legii.

Uniunea Naţională a Judecătorilor (UNJR) a trimis la CSM o scrisoare în acest sens, în care se arată că o posibilă implicare a SRI provoacă îndoieli cetăţenilor care ţin de corectitudinea actului de justiţie, informează B1 TV.

În scrisoarea trimisă, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România cere CSM să să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea implicării SRI în actul de justiţie dincolo de limitele legii.

“Posibilitatea implicării serviciilor de informaţii în actul de judecată din România, prin mijloace de acţiune specifice acestora, reprezintă un risc prea grav pentru a putea fi ignorat. Când activitatea serviciilor de informaţii se suprapune peste cea a justiţiei, riscul denaturării acesteia este unul major: acţiunea de colectare a datelor este necunoscută părţilor, este în afara controlului lor şi în afara regulilor procedurale, cu potenţialul grav al alterării rezultatului procesului. Reacţia promptă a Consiliului Superior al Magistraturii în vederea susţinerii, apărări şi garantării independentei justiţiei este imperativă, aşadar, pentru ca toţi cetăţenii să aibă garanţia că au parte de un proces just şi echitabil, iar soluţia pronunţată se bazează pe probe temeinice” se arată în scrisoarea trimisă către CSM.

Cererea judecătorilor vine în contextul declarațiilor șefului Direcției juridice a SRI, Daniel Dumbravă. Acesta a spus că instanțele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI. Afirmații considerate de UNJR ca fiind de o gravitate fără precedent și care „aduc gravă atingere atât aparenței de imparțialitate a judecătorilor, cât și independenței ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraților„.

În aceeași scrisoare se amintește de o situaţie similară când serviciile secrete s-au implicat în justiţie. Pe 4 iulie 2007, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie în care a subliniat că astfel de interferenţe au ca efect intimidarea şi pierderea credibilităţii magistraţilor.