Judecătoria Sectorului 4: Sorin Ovidiu Vîntu nu a fost disciplinat în detenţie şi a avut un comportament oscilant
Sorin Ovidiu Vîntu nu a fost disciplinat în detenţie, a avut un comportament oscilant şi a fost sancţionat pentru că a folosit un telefon în penitenciar, potrivit Judecătoriei Sectorului 4.
Cererea de eliberare condiţionată formulată de Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în detenţie după ce a fost condamnat la un an de închisoare în dosarul şantajării lui Sebastian Ghiţă, a fost respinsă, miercuri,6 martie, de Judecătoria Sectorului 4. (Detalii AICI)
Instanţa arată, în motivarea deciziei, că Sorin Ovidiu Vîntu a executat două treimi din pedeapsă, însă acest lucru nu îi conferă un drept, liberarea condiţionată fiind o măsură de excepţie care trebuie justificată temeinic de comportamentul condamnatului, „de natură a crea instanţei convingerea că executarea restului de pedeapsă în stare de libertate ar conduce la atingerea scopului educativ şi preventiv al pedepsei”.
Instanţa menţionează, conform aceluiaşi document, că Vîntu a fost sancţionat disciplinar în decembrie 2012, fiindu-i aplicată sancţiunea disciplinară constând în suspendarea dreptului de a primi şi de a cumpăra bunuri, cu excepţia celor necesare pentru igiena individuală, pe o perioadă de o lună, pentru deţinerea şi utilizarea unui telefon mobil în penitenciar.
Vîntu, aflat la a doua cerere de eliberare condiţionată, nu a dat dovezi de îndreptare de la respingerea primei solicitări, precizează magistrații, arătând că deținutul a avut un comportament oscilant.
Se menţionează, de asemenea, că Vîntu, printre altele, a scris o lucrare ştiinţifică şi a jucat şah.
„Petentul nu a fost selecţionat să desfăşoare activităţi productive din motive medicale, fiind declarat inapt pentru muncă. În perioada august-noiembrie 2012, a redactat o lucrare ştiinţifică pentru care a primit 131 de credite şi pentru care i s-au considerat 32 de zile ca executate, în condiţiile art.76 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Petentul a participat la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială organizate la nivelul secţiei de deţinere (dezbateri, activităţi de educaţie pe platforma de eLearning, program de adaptare pentru viaţa instituţionalizată, şah). Acesta a fost recompensat o singură dată, la data de 22.11.2012, cu suplimentarea dreptului la vizită pentru implicarea în dezbateri cu caracter informativ şi instructiv pentru ceilalţi deţinuţi”, se consemnează în motivare, transmite Mediafax.
„Acesta (Vîntu – n.r.) nu a dovedit prin atitudinea avută că scopul educativ şi preventiv al pedepsei a fost atins în ceea ce îl priveşte. Nu în ultimul rând, nu trebuie omis faptul că petentul este cercetat şi în alte cauze penale şi este condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru infracţiunea de favorizarea infractorului într-un alt dosar (cauză aflată în căile de atac prevăzute de lege), pedeapsa pe care o execută în prezent fiind contopită cu această pedeapsă privativă de libertate”, se mai arată în documentul citat.
În aceste condiţii, conchide instanţa, este nevoie de executarea în continuare a pedepsei, în vederea atingerii scopului educativ şi preventiv.
Tot în motivare se precizează că, începând cu 8 aprilie, Sorin Ovidiu Vîntu va putea formula o nouă cerere de eliberare condiţionată.