Judecător CCR, despre articolul de lege privind abuzul în serviciu: Sintagma ”îndeplinire defectuoasă” dădea posibilitatea interpretării oricărui act care nu se potrivea cu tiparul procurorului (VIDEO)

Judecător CCR, despre articolul de lege privind abuzul în serviciu: Sintagma ”îndeplinire defectuoasă” dădea posibilitatea interpretării oricărui act care nu se potrivea cu tiparul procurorului (VIDEO)

Decizia Curții Constituționale asupra articolului de lege privind abuzul în serviciu nu afectează nimic, a susținut Petre Lăzăroiu, judecător CCR. Acesta a precizat că judecătorii trebuie să își facă datoria ca până acum și să aprecieze măsura în care legea care reglementează îndeplinirea actului în cauză a fost sau nu încălcată de către cel acuzat.

”În Codul Penal și în Legea 78 privind competenția DNA textul spune despre neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unui act. După tot ce am studiat, am văzut că și Convenția Națiunilor Unite spune același lucru, dar într-o formă mult mai clară: îndeplinirea actului cu încălcarea legii. Dacă te duci la îndeplinea defectuoasă se poate ajunge și la alte situații.

De exemplu, un judecător de fond dă o sentință care se casează pentru că e proastă. Ce faci? Îl trimiți pe judecător în instanță pentru că a dat o sentință proastă, cum nu trebuia? Avem răspundere disciplinară, materială, nu trebuie să le confundăm. Când iei libertatea unui om trebuie să ai lucrurile bine definite.

Judecătorul trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea, nu dacă s-a îndeplinit defectuos. Nu e afectat nimic (prin decizia CCR). Se judecă și se constată că actul s-a îndeplinit cu respectarea legii sau nu.

Această sintagmă dădea posibilitatea interpretării oricărui act care nu se potrivea cu tiparul procurorului. Problema e că trebuie să fie claritate în privința trimiterii în judecată, judecării și sancționării celor vinovați”, a explicat Petre Lăzăroiu.

Judecător CCR, despre articolul de lege privind abuzul în serviciu: Sintagma ”îndeplinire defectuoasă” dădea posibilitatea interpretării oricărui act care nu se potrivea cu tiparul procurorului

#DIRECT_ONE_49y7mp#

Acesta a mai precizat că decizia Curții Constituționale a fost luată cu unanimitate de voturi și că au fost studiate și comparate toate variantele.

”Judecătorii să-și facă datoria și să aprecieze măsura în care legea a fost încălcată, legea care reglementează îndeplinirea acelui act”, a mai completat acesta.

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Astfel, articolul de lege trebuie redefinit. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie