Judecătoarea din procesul ”Colectiv” s-a răstit la supraviețuitori și la rudele victimelor: „Ați înnebunit sau ce? Am și eu limitele mele!”

Publicat: 15 06. 2021, 16:22
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adina Preotria Dumitrache, judecătoarea de la Curtea de Apel București care face parte din completul ce dezbate procesul ”Colectiv”, a avut o ieșire cel puțin neobișnuită în timpul ultimelor discuții.

„Ați înnebunit sau ce?! Am și eu limitele mele! Nu îmi dați mie lecții de drept că știu foarte bine cum să manageriez ședința!”, le-a spus judecătoarea Dumitrache celor prezenți în sală, pe fondul unui conflict cu procurorul DNA, informează G4Media.

Dumitrache s-a contrat cu procuroarea anticorupție pe motiv că nu se mai justifică prezența acesteia în sală de vreme ce partea de dosar instrumentată de DNA, în care protagonist e primarul Cristian Popescu Piedone, a fost disjunsă.

După această ieșire, Adina Preotria Dumitrache a suspendat ședința de judecată, apoi a revenit în sală încercând să pară calmă, susțin surse participante la proces, citate de G4Media. Ea nu i-a permis procuroarei DNA să pună concluzii, motiv pentru care procuroarea a plecat de la prezidiul acuzării și a spus că se așează în sală ca orice cetățean.

Ulterior, Curtea de Apel București a pus în discuție, din oficiu, reunirea cauzelor, după ce luni a decis disjungerea dosarului. Judecătorii au amânat luarea unei decizii pentru miercuri, mai precizează G4Media.

Cum (nu) evolueazădosarul ”Colectiv”

În decembrie 2019, Tribunalul București l-a condamnat pe Cristian Popescu Piedone, acum primar al Sectorului 5, la 8 ani și 6 luni de închisoare. Instanța a mai dispus ca rudele victimelor din Colectiv să primească daune morale și materiale de câteva zeci de milioane de euro. Ele vor fi plătite de cei 13 inculpați, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Decizia Tribunalului București a fost însă atacată, iar Curtea de Apel București (CAB) judecă acum apelul.

Luni, CAB a amânat pentru ziua de 22 septembrie decizia legată de posibila schimbare a încadrării faptelor de care sunt acuzați Cristian Popescu Piedone și alți inculpați. Schimbarea încadrării juridice ar putea duce la pedepse mai mici. Marți, însă, Curtea de Apel București a pus în discuție, din oficiu, reunirea cauzelor.

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv, a afirmat că are senzația că dosarul ar putea avea soarta dosarelor Revoluției și Mineriadei: „Convingerea mea este că statul nu vrea să fie vinovat pentru că a condamna primarul, directorii, pompierii înseamnă ca statul să-și recunoască greșelile”.