Judecătoarea Crina Muntean, suspendată 6 luni din magistratură după un interviu despre rețelele de interese din Justiția locală. Fosta și actuala șefă a CSM ar fi votat sancțiunea

Judecătoarea Crina Muntean, suspendată 6 luni din magistratură după un interviu despre rețelele de interese din Justiția locală. Fosta și actuala șefă a CSM ar fi votat sancțiunea
Foto: ebihoreanul.ro

Judecătoarea Crina Muntean, fostă președintă a Tribunalului Bihor, a fost sancționată de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de șase luni. Ea acordase un interviu revistei Newsweek, în care vorbise despre pericolul reactivării rețelelor de interese din Justiția locală. Ea a fost găsită vinovată pentru manifestări „care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”. Potrivit unor surse G4Media, printre cei care au votat sancțiunea s-au numărat Lia Savonea, fosta șefă a CSM, și Rodica Țînț, actuala președintă a Consiliului. Crina Muntean mai este vizată într-o acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare, aici fiind acuzată că era „partenera de nădejde a DNA Oradea”.

Secția pentru judecători a CSM a sancționat-o pe judecătoarea Crina Muntean după un interviu în presă despre rețelele de interese din Justiția locală

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis sancționarea judecătoarei Crina Muntean cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de șase luni, pentru că a avut manifestări „care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

În fapt, Muntean acordase un interviu publicației Newsweek, în care atrăgea atenția asupra pericolului reactivării rețelelor de interese din Justiția locală.

„Da, putem vorbi despre reactivarea unor „reţele de interese în justiţia locală“, chiar de o tendinţă de construire de noi reţele de interese”, afirma Munteanu în interviul acordat, în august 2019, jurnalistei Ramona Ursu.

Potrivit surselor G4Media, șase dintre membrii secției au votat pentru sanțiune, între ei Lia Savonea, fosta președintă a CSM, și Rodica Țînț, actuala șefă a consiliului. Bogdan Mateescu a votat pentru o sancțiune de tipul avertismentului, iar Mihai Bălan și Andrea Chiș au votat pentru respingerea acțiunii disciplinare inițiate de Inspecția Judiciară.

Judecătoarea Crina Muntean, vizată și de o altă acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare

Muntean, care a fost președintă a Tribunalului Bihor, este vizată și de o altă acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare, care are termen în toamnă la CSM.

Ea este acuzată că ar fi încălcat dispoziţiile privind repartizarea aleatorie a dosarelor şi ar fi pus monopol pe măsurile de supraveghere tehnică, fiind singurul judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor în perioada ianuarie – noiembrie 2018.

Plângerea privind presupusul monopol a fost formulată de avocatul Răzvan Doseanu, care a dat publicităţii înregistrările cu procurorii de la DNA Oradea, în care aceştia vorbeau de întocmirea unor dosare penale „ca să bage frica” în judecători.

G4Media precizează că, în presa favorabilă inculpaţilor, judecătoarea Crina Muntean este caracterizată drept „partenera DNA”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`