Judecătoarea Gabriela Bârsan, magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție, secția Contencios, acuzată de trafic de influență de procurorii DNA, a declarat pentru HotNews că soțul său, care este judecătorul României la CEDO, Corneliul Bârsan, a sesizat Consiliul Europei, a încunoștiințat CEDO și a notificat MAE cu privire la percheziția efectuată de Direcția Națională Anticorupție la domiciliul său.
„Percheziția s-a făcut fără aducerea la cunoștință a unui act de acuzare și fără a se ține seama de imunitatea pe care titularul domiciliului o are”, a declarat judecătoarea.
Gabriela Bârsan susține că soțul ei are imunitate ca persoană și că la dosar au fost atașate dovezi care atestă că aceasta se transmite și asupra ei, în calitate de soție.
Potrivit articolului 40 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului „reprezentanții membrilor și Secretariatul se bucură, pe teritoriul membrilor, de imunitățile și privilegiile necesare exercitării funcțiilor lor. În virtutea acestori imunități, reprezentanții în Adunarea Consultativă nu pot fi, în special, nici arestați și nici urmăriți pe teritoriul tuturor membrilor pentru opiniile sau voturile exprimate în cursul dezbaterilor adunării, comitetelor sau comisiilor”.
Președintele Secției de cintencios administrativ și fiscal din cadrul ÎCCJ, Gabriela Bârsan, și Iuliana Pușoiu, judecător la ICCJ în cadrul aceleiași secții, au fost puse sub urmărire penală de către procurorii DNA pe 10 octombrie, sub acuzația că ar fi primit în mod repetat diverse foloase financiare în schimbul facilitării soluționării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal.