Joia Mare din Săptămâna Patimilor / Ce denie se citește și ce tradiții se respectă în ziua în care se vopsesc ouăle roșii

Publicat: 12 04. 2023, 22:21
Sursa foto: Pixabay

Joia din Săptămâna Mare este cunoscută în rândul credincioșilor ca fiind ziua când se citesc cele 12 Evanghelii și este scoasă Sfânta Cruce în naosul bisericii.

Scoaterea Sfintei Cruci din Sfântul Altar și punerea acesteia în mijlocul bisericii are loc după ce este citită Evanghelia a V-a, atunci când preotul zice: „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”. Sfânta Cruce stă în mijlocul bisericii până vineri, când este pusă în Sfântul Altar.

Joia Mare și denia cântată în această zi

Joia Mare din Săptămâna Patimilor Domnului este o zi cu o importantă încărcătură spirituală și religioasă pentru creștinism.

Numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor, aceasta este ziua care marchează Cina cea de Taină a Mântuitorului și citirea Deniei Mari.

La denia pentru Joia Mare credincioșilor li se amintește de patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor (ca pildă pentru smerenie), Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

Cunoscută și ca Joia celor 12 Denii, în această zi cele 12 lumânări aprinse la citirea deniilor vor fi aprinse pe parcursul întregului an. Astfel că, și la Slujba din Joia Mare sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului, iar procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia, care sunt alăturate Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.

La slujba din Joia Mare nu se mai bat clopotele, ci doar toaca, conform creştinortodox.ro.

Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare

În Joia Mare, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Potrivit tradiţiei creştine, începând cu Joia Mare şi până la Rusalii, Iadul şi Raiul sunt deschise, iar sufletele celor adormiţi circulă libere.

În această zi, ca și în Sâmbăta Mare, gospodinele nu au voie să folosească două alimente: oţet şi urzici. Asta pentru că se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost chinuit – rănile fiindu-i bătute cu urzici și stropite cu oțet. Mai mult, se spune că atunci când Iisus a cerut apă, în semn de batjocură, i s-a oferit să bea oțet.

De asemenea, în Joia Mare gospodinelor le este interzis să spele haine. Ultima zi în care se pot face treburi casnice este Miercurea Mare.

În anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.