John Kerry explică decizia SUA de a instala minireactoare nucleare în România: „A gestionat eficient acest tip de energie”

John Kerry explică decizia SUA de a instala minireactoare nucleare în România: „A gestionat eficient acest tip de energie”
Sursa foto: Reuters /Thomas Peter

Reprezentantul Prezidențial Special pentru Climă al Statelor Unite, John Kerry, a discutat motivele din spatele propunerii SUA privind instalarea de minireactoare nucleare în România. Kerry subliniază importanța energiei curate pentru combaterea crizei climatice și aduce argumente pentru implementarea acestor tehnologii în țara noastră,

Decizia SUA de a instala minireactoare nucleare în România

Într-un interviu acordat postului Digi24, John Kerry a subliniat rolul crucial al energiei în combaterea schimbărilor climatice. El a argumentat că modul în care obținem și utilizăm energie afectează direct mediul și clima, subliniind că arderea cărbunelui și a altor combustibili fosili a condus la criza climatică actuală.

Kerry a explicat că SUA propune României un sistem nuclear modular ca parte a soluției pentru combaterea schimbărilor climatice. El a respins ideea că acest sistem ar fi un dezavantaj pentru România și a subliniat faptul că gestionarea eficientă a energiei nucleare este vitală pentru viitor. România a fost aleasă pentru acest sistem din cauza experienței sale anterioare în domeniul energiei nucleare.

„Românii au mai lucrat cu energia nucleară înainte, pentru că au vrut să facă acest lucru și pentru că noi credem că are sens. Acestea sunt reactoare nucleare mai mici. Ele sunt mult mai ușor de gestionat, mult mai standardizate, costă mai puțin. Și au noi măsuri în interiorul lor care oferă siguranța pe care oamenii o vor cere și vor să o aibă. Așadar, credem că președintele Iohannis este clar în privința faptului că el crede că aceasta este o cale de a merge mai departe. Românii au gestionat eficient energia nucleară aici, mai mult de 20-26 de ani, am arătat că este ușor de gestionat”, a declarat John Kerry.

Colaborarea internațională și importanța diplomației

Kerry a evidențiat importanța colaborării internaționale pentru combaterea schimbărilor climatice, menționând că, în ciuda diferențelor de valori și ideologii, liderii mondiali trebuie să găsească un teren comun pentru a rezolva această problemă urgentă. El a insistat asupra necesității politicienilor de a acționa ca oameni de stat și de a face compromisuri pentru binele planetei.

„Cred că politicienii au întotdeauna opțiunea de a fi oameni de stat. Fii om de stat, fii femeie de stat. Și, în mod clar, acesta este un moment pentru mandatul de stat, când avem o amenințare existențială pentru planetă. Este timpul ca liderii lumii să se reunească. 20 de țări sunt responsabile pentru aproape 80% din totalul emisiilor”, spune acesta.

Kerry a remarcat că, în istorie, liderii mondiali au luat decizii importante pentru binele umanității, în ciuda criticilor de la acea vreme. El a subliniat că liderii actuali au capacitatea de a face alegeri care să protejeze planeta și să contribuie la rezolvarea crizei climatice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)